Vader om hand dochter vragen is uit. Knieval voor haar is in.

marriage-proposalSommige tradities vinden we nog steeds lekker.

Anderen sterven langzaam uit.

Zo is voor de man naar de vader van de bruid gaan en daar om ‘de hand’ van zijn dochter vragen geheel uit.

Niet zo verwonderlijk in een tijd waarin vrouwen zelf kostwinnaars zijn, hun eigen namen voeren en ook het homohuwelijk officieel is.

Want in dat laatste geval: welke man gaat er dan naar welke vader om om welke hand te vragen?

Dit blijkt uit een recent onderzoek waar 5.000 getrouwde stellen uit Groot-Brittannië aan mee werkten.

Slechts 1 op de 6 bruidegommen vraagt eerst de toestemming van de schoonvader voor hij zijn partner ten huwelijk vraagt, dat was in de jaren ’60 nog 50%.

De meeste stellen vinden de vader om de hand vragen te melig. Daarnaast betaalt minder dan 1 op de 5 vaders van de bruid de rekening van de trouwdag. De reden hiervoor is omdat ze dit niet kunnen veroorloven of omdat de dochter al financieel onafhankelijk is. Ruim 40 jaar geleden draaiden nog 4 op de 10 vaders op voor de kosten.

De uitgebreide huwelijksreis wordt ook met uitsterven bedreigd. Steeds meer stellen gaan een paar dagen na het huwelijk voor een korte periode weg in plaats van na het feest naar een exotische oord te vluchten.

Ook dragen mannen hun bruid niet meer over de drempel in hun huis, omdat de meesten al lang samenwonen voor het huwelijk.

De tafelschikking blijkt wel vaker een probleem te zijn, door bijvoorbeeld ingewikkelde familiesituaties. In de jaren ’60 nodigden het gemiddelde koppel 54 gasten uit op hun feest, nu kunnen verwachten ze er ongeveer 82.

De tradities die nog wel zijn gebleven zijn de man die bij het ten huwelijk vragen op één knie gaat, het gooien van het bruidsboeket naar de vrouwelijke gasten en het geven van een groot boeket bloemen aan beide moeders.

Lees ook:De echtgenote van je vader overnemen
Lees ook:Vaders verhaaltje voor het slapengaan is het beste
Lees ook:Ware liefde is meetbaar in het bloed
Lees ook:Heerlense vrouw die in coma ligt, mag niet scheiden
Lees ook:Seks in de huwelijksnacht? De helft heeft ‘r de kracht niet meer voor!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>