Vaders verhaaltje voor het slapengaan is het beste

voorlezen-jeroendejongVoorlezen wordt vooral bekeken als een vrouwelijke activiteit. Als vader het eens doet, zijn de kinderen extra aandachtig. Het is speciaal.

Vaders moeten vaker een verhaaltje voorlezen voor ze hun kinderen in bed stoppen……

Dat blijkt uit onderzoek van Harvard University.

Vooral jonge meisjes plukken de vruchten van een mannelijke voorlezer. “De impact op de taalontwikkeling is echt enorm”, zegt hoofdonderzoeker Elisabeth Duursma. Ze raadt bovendien aan om dit al bij kinderen onder de 2 jaar 2 jaar te doen

Mannen en vrouwen lezen ook op een andere manier voor. Moeders hebben de neiging om in de huid te kruipen van een onderwijzer en feitelijke vragen te stellen als ‘Hoeveel appels zie je?’ Vaders stellen juist meer abstracte vragen en voeren fantasierijke discussies met hun kinderen.

Op die manier dagen vaders hun kinderen uit om hun hersenen en verbeelding te gebruiken wat de taalontwikkeling ten goede komt.

Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat verhalen lezen voor het slapengaan goed is voor kinderen. Als we voorlezen, breiden kinderen hun woordenschat uit. Ze voelen zich veilig en het draagt bij tot hun leercapaciteit.

Illustratie: vadersvoorlezen.nl

Lees ook:4 van de 5 vaders lezen hun kinderen voor
Lees ook:Prinses Laurentien: ‘Vaders moeten vaker voorlezen’
Lees ook:Vaders van Nederland: lees uw kind vaker voor!
Lees ook:Van verhalen in bed worden vrouwen relaxed en intiem
Lees ook:Ongeëmancipeerde vaders kweken agressieve zoons

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>