Mannelijke en vrouwelijke rolemodels op TV zijn hopeloos tuttig!

Dit jaar bestaat de Nederlandse televisie 60 jaar.

Wat er in die tijd ook allemaal is veranderd in de wereld: het beeld van mannen en vrouwen in films, comedy’s en soaps is eigenlijk nog hetzelfde als een kwart eeuw terug.

Met andere woorden: de televisie is eigenlijk hopeloos vertrut…..

Dat blijkt uit het onderzoek waarop communicatie-wetenschapper Pascale Emons (1976) promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Qua relatievormen zijn de series wel met de tijd meegegaan: we zien minder traditionele relaties en meer gescheiden hoofdpersonen en ongehuwde stellen. Ook zijn er meer vrouwelijke hoofdpersonen te zien op tv.

Maar op vele gebieden blijven de verhaallijnen van film en TV achter bij de ontwikkelingen in de samenleving. Zoals bij de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Die is nog steeds vrij traditioneel. Op dit gebied is sprake van een cultuurgat.

Er zijn er nauwelijks ouders of personages die werk en huishouden combineren. Mannen werken meer dan vrouwen, de helft van hen is te zien op de werkvloer. Van de vrouwen is dat eenderde.

De mannen zijn meestal ouder dan de vrouwen. 28% van de vrouwen is tussen de 19 en 29 jaar, tegenover 19% van de mannen: een bevestiging van het stereotype dat vrouwen ‘jong en knap’ moeten zijn en dat dit voor mannen minder van belang is.

De onderzoekster vond nauwelijks verschillen in uitkomsten tussen Nederlands of buitenlands materiaal. Ze veronderstelt dat dat komt omdat aangekochte producties ook moeten aansluiten bij wat het kijkerspubliek wil zien.

De Amerikaanse programma’s toonden wel een traditioneler beeld van het gezin en van mannen en vrouwen. De mannen waren vaker ouder dan in Nederlands tv-drama, er waren meer vrouwen die kinderen verzorgen, meer mannen met een betaalde baan en minder mannen die zich met ‘andere activiteiten dan het werk of huishouden’ bezighielden dan in Nederlandse programma’s.

Werk aan de winkel dus voor hedendaagse scenarioschrijvers, regisseurs en film- & TV-producenten!

Bron: Radboud Universiteit

Lees ook:Pendelen is de pest voor je relatie
Lees ook:Mannen hebben 6 uur meer vrije tijd per week dan vrouwen
Lees ook:Mannen in ‘vrouwenberoepen’ krikken hun manbeeld op door thuis veel te klussen
Lees ook:Heb geduld dames: na zijn pensioen wordt hij actief in het huishouden
Lees ook:Bekende Nederlanders doen aan partnerruil op TV

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>