Mannen hebben 6 uur meer vrije tijd per week dan vrouwen

De traditionele rollenpatronen in onze maatschappij veranderen, maar zijn ook hardnekkig. Vorige week bleek uit onderzoek dat als een kind van 2 werkende ouders ziek wordt, het toch meestal de moeder is die thuisblijft.

Voorts is het bij onze zuiderburen zo (vergelijkbaar met NL) dat mannen ruim 6 uur meer aan betaald werk per week besteden. Vrouwen zijn daarentegen 8 uur meer bezig met huishouden en nog eens anderhalf uur meer met kinderzorg.

Per week hebben mannen dus gemiddeld 6 uur meer vrije tijd dan vrouwen…..

Dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek 2013 van de FOD Economie en de Vrije Universiteit Brussel onder 5559 Belgen van 10 jaar, die gedurende een aantal dagen hun tijdsbesteding bij in een dagboekje bijhielden.

Ondanks de snel veranderende samenleving blijkt dat het leefpatroon van de de afgelopen 15 jaar nauwelijks is veranderd. “Een gemiddelde dag ziet er nog steeds zo uit als in 1999″, aldus VUB-professor Ignace Glorieux.

Tussen 22:00 uur en 06:00 uur liggen de meeste mensen in bed, en de arbeidstijd ligt voor de meesten ergens tussen 06:00 uur en 19:00 uur. Die arbeidstijd omvat niet alleen betaald werk, maar ook het huishouden en gezin. Vanaf 19:00 uur tot de bedtijd volgt de periode recreatieve tijd. Die omvat sociale participatie (verenigingsleven, sociale contacten …) en vrije tijd (sport, hobby, televisie, lezen, enz.).

Lees ook:Trouwen maakt man gemakzuchtig
Lees ook:Mannen genieten meer van vrije tijd dan vrouwen
Lees ook:Mannelijke en vrouwelijke rolemodels op TV zijn hopeloos tuttig!
Lees ook:Waarom vrouwen vaker dan mannen slapen voor de TV
Lees ook:Vrouwen worden gelukkig van een aardige partner. Mannen van een nauwgezette

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>