Het verschil tussen mannen en vrouwen is al zichtbaar in de kindertijd

Nurture of nature? Mars & Venus? Het blijft een gloeiende discussie, die over het verschil in mannen vrouwen. Ik vind zowel het verschil dat er is als de discussies daaromtrent spannend.

We zijn gelukkig voorbij de de tijd dat mannen en vrouwen zo nodig gelijk moesten zijn. Dat zijn ze niet, zowel lijfelijk als mentaal niet. Dat halve chromosoom maakt een heel verschil. …………

‘Verschil mag er zijn’, heet dan ook het boek van Martine Delfos over dit onderwerp.

De bio-psycholoog geft een interessant pedagogisch inkijkje in het verschil tussen jongens en meisjes. O.a. over het verschil in zelfdiscipline tussen jongens en meisjes.

Jongens blijken vaker opdrachten uit te voeren als ze er zelf beter van worden, ook al is het op de lange termijn. Meisjes aan de andere kant luisteren beter naar mensen die ze aardig vinden. Volgens Delfos is het daarom verstandig om jongens duidelijk te maken welk voordeel ze ondervinden van het uitvoeren van een opdracht.

Een ander verschil tussen jongens en meisjes heeft te maken met zelfreflectie. Meisjes zijn sterker gemotiveerd door gevoelens, terwijl jongens kijken naar het daadwerkelijke gedrag. Meisjes weten daarom doorgaans veel beter waarom ze iets doen dan jongens. Jongens zijn gemiddeld genomen minder sterk in zelfreflectie.

Volgens Martine Delfos kunnen ouders jongens helpen om beter te reflecteren door te vragen naar wat er precies gebeurd is. Vraag niet eindeloos door naar het waarom, maar probeer de feiten boven tafel te krijgen. Zo komt een jongen er achter wat zijn aandeel was in het geheel en dit stimuleert de zelfreflectie.

Hieronder een uitzending van VPRO’s ‘Boeken’ waarin Willem Brandts spreekt met de auteur over mannen-vrouwen en jongetjes-meisjes…..

Bekijk de video in andere formaten.

‘Verschil mag er zijn: waarom er mannen en vrouwen zijn’, Martine Delfos, Bert Bakker,  €19,95, ISBN/EAN: 9789035133112

Lees ook:Waarom meisjes veel eerder volwassen zijn dan jongens
Lees ook:Een gevaarlijk boek voor jongens
Lees ook:Nederland heeft meer laag-geletterde mannen dan vrouwen
Lees ook:Jongens zijn gelukkiger dan meisjes, ondanks dat ze vaker een beperking hebben
Lees ook:2e kinderen zijn socialer dan de oudsten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>