Roddelen, zuipen en vals lachen doen het goed aan de kersttafel

stille_nacht_heilige‘Stille Nacht, Heilige Nacht’, het complete kerstgevoel van eerlijk zijn en oprecht. Kent u dat?

Er is veel voor te zeggen om het kerstdiner een beetje op te blazen met goeie versiering en aankleding van de tafel en de sfeer op te leuken met een vette roddel hier en daar en een geveinsde lach op de mop die ome Jan voor de tigste maal vertelt.

Daarover schrijft vandaag De Volkskrant.

Keeping Up The Christmas Appearances:

1. Niet uren staan koken, maar een mooie aankleding!
Yum
De meeste mensen zijn nou eenmaal geen fijnproevers. Als je maar vaak genoeg zegt hoe geweldig en lekker iets is, dan is dat ook zo voor de gasten, aldus Brian Wansink, voedselpsycholoog aan de University of Illinois en auteur van ‘Hap, Slik, Weg’. Hij bewees met 1 van zijn experimenten, dat mensen voor een mooi opgediende brownie dubbel zoveel willen betalen. En toen hij zijn gehaktballen uit blik als een befaamd lokaal familierecept aanprees, ‘herkenden’ de eters plots allerlei speciale kruiden.

2. Vergeet politiek correct, roddel maar lekker door!
teresa-gag-gross
Vele onderzoeken toonden aan dat roddelen is goed voor het groepsgevoel, de verbondenheid en benadrukt de grenzen van normen en waarden. Volgens de Britse evolutiepsycholoog Robin Dunbar, is achterklap voor mensen hetzelfde als wat vlooien is bij de apies. Lekker tegen elkaar aanschuren en voelen dat je erbij hoort.

3. Niet zo saai, laat die kurken maar knallen!
AbFabChampaign
Feestjes met alcohol zijn nou eenmaal grappiger en losser, aldus hersenwetenschapper Richard Ridderinkhof van de Universiteit van Amsterdam. mensen in zijn onderzoek die naar filmpjes keken, beoordelen die als grappiger met drank in de mik, omdat dit de adrenaline spiegel in het lichaam doet stijgen. Dit hormoon zorgt dat je opgewondener bent, wat je onbewust toeschrijft aan de zogenaamd  grappige dingen om je heen: aan comedy’s of aan de grap van je schoonvader.

4. Sluit Mariah Carey en Wham niet buiten.
MariahChristmas
Muziek met een herkenbaar ritme zorgt voor een saamhorigheidsgevoel aldus neuropsycholoog Erik Scherder van de VU Amsterdam. Aanstekelijke muziek zorgt voor de aanmaak van hormonen die de sociale interactie bevorderen. Een daarvan is oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, aldus Schreuder. Die stof zorgt in samenwerking met het hormoon vasopressine voor een gevoel van verbondenheid. Ook endorfines helpen om de meest solitaire wezens het gevoel te geven van afhankelijkheid.

5. Doe geen moeite met shoppen, koop de cliché cadeaus!
Presents
Uit onderzoek van psychologe Gabrielle Adams van de London School of Economics blijkt dat mensen als ze een cadeau krijgen originaliteit wel belangrijk vinden, maar als ze later terugdenken aan wat ze gekregen hebben, juist gelukkig zijn met datgene wat op hun verlanglijstje stond. Door ontvangers wordt het verrassingselement niet of nauwelijks gewaardeerd. Je kunt veel beter gewoon van tevoren vragen wat ze willen hebben’, zegt Adams.

6. Leuk de boel op door gewoon vaak je mondhoeken omhoog te doen!
FakeFun
Af en toe een (glim-)lach faken tijdens het kersdiner werkt als een speer volgens psychologe Disa Sauter van de UvA. Net als een echte lach is een neplach aanstekelijk en bovendien zien mensen 9 van de 10x het verschil niet met een zogenaamde gemeende grimas.

Lees ook:Wel lol en geen gezeik: trouw voor 1 dag!
Lees ook:Mannen lullen niet, zij lossen hun sores al vissend op!
Lees ook:Een echte en een neppe lach onderscheiden we in een split second
Lees ook:Hallo meiden: flikker je Lancôme toch weg !
Lees ook:Crisis of niet: we lachen nog 7x per dag

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>