Marion Bloem over ontdekkingstocht naar lust en liefde in een langdurige relatie

Haar bekendste boek ‘Geen gewoon Indisch meisje’ is geen autobiografische roman maar er zijn wel veel eigen jeugdervaringen in verwerkt.

Hetzelfde geldt voor het nieuwste boek van Marion Bloem ‘Lust en liefde’.

Deze gaat over een Indische vrouw, Eva, met een Nederlandse man, Adam, en 1 zoon, exact de samenstelling van haar gezin.

Daarover schrijft het AD vandaag.

De man krijgt rond zijn 50ste prostaatkanker. Bloems echtgenoot, Ivan Wolffers, zo’n 12 jaar geleden ook. Eva is zeer onervaren op seksueel gebied. Dat was Bloem ooit ook, door haar strenge Indische opvoeding.

Het boek is opgebouwd uit flashbacks. Terwijl de 60-jarige Eva op de massagebank ligt, blikt ze terug op haar veelbewogen huwelijksleven met Adam. Op 19-jarige leeftijd ontmoet de naïeve Eva haar Adam voor het eerst. Ze kent haar eigen lichaam niet en vindt seks niks aan.

Zodra ze gaat experimenteren leert ze onbegrensd van seks te genieten. Ze beleeft een aantal heftige buitenechtelijke avonturen die nogal expliciet worden beschreven. Toch blijven Adam en Eva bij elkaar. Als Adam prostaatkanker krijgt, verzorgt Eva hem liefdevol.

“Een roman waarin de complexiteit van de vrouwelijke seksualiteit binnen een duurzame relatie wordt beschreven, was er volgens mij nog niet”, zegt Marion Bloem.

Tegenwoordig hebben dertigers met kleine kinderen door hun drukke bestaan minder seks dan je zou verwachten. Wanneer je moe thuiskomt van werk, nog iets op tv wilt zien en morgen weer vroeg op moet, is er minder noodzaak om diezelfde nacht intens de liefde te bedrijven, want dat kan morgen of overmorgen ook nog. Je wordt immers samen oud. Maar als er een twinkeling ontstaat met een collega is het vaak nu of nooit, en alleen al door die spanning is de intensiteit van de seks groter.

“Door de vanzelfsprekendheid van naast elkaar in bed liggen tot je dood, raakt na verloop van tijd de passie zoek. Mensen die bijvoorbeeld twee dagen een vreemde stad bezoeken, blijken er meer van te zien dan iemand die twee weken de tijd heeft.”

Haar man Ivan Wolffers publiceert over allerlei medische zaken en is in zijn columns erg open over zijn prostaatkanker.

“Mijn man, Ivan, ging er columns over schrijven en bracht het zo in de openbaarheid. Door onwetendheid stellen mensen vaak expliciete vragen: ‘waarom is hij niet kaal?’ (wat alleen door de chemo gebeurt), en ‘kan hij hem nog omhoog krijgen’?”

Gedetailleerd, bijna schaamteloos, doet Bloem de realiteit van het verwoeste seksleven tussen Adam en Eva uit de doeken. De prostaatkanker kwam in hun leven op het moment dat ze net weer, na omzwervingen in de jungle van de liefde, tot elkaar waren gekomen. Hun liefde wordt wéér op de proef gesteld.

Lees ook:Jan & Sas openhartig over lusten, liefde en lasten
Lees ook:Friends with benefits: maatjes die ook minnaars worden
Lees ook:‘Zin in seks’ valt echt te leren
Lees ook:Zijn mooie vrouwen te gecompliceerd?
Lees ook:Over liefde en seks tijdens kantooruren

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>