We zetten de klok weer een uur terug en daar liggen sommigen echt wakker van

zomertijd-wintertijdBijna 1 op de 3 Nederlanders had het afgelopen jaar slaapproblemen, blijkt uit GfK onderzoek uitgevoerd onder 27.000 mensen in 22 landen, waaronder ook Nederland.

Vrouwen (36%) vaker dan mannen (19%) Hiermee staan slaapproblemen op de 3e plaats van genoemde gezondheidsproblemen.

Schommelingen in het bioritme vooroorzaakt door verschuivingen met tijd, kosten vrouwen meer tijd en energie om weer in balans te geraken dan mannen.

Dat geldt dus voor jetlags, maar ook al dat ene uur overschakelen van wintertijd naar zomertijd of andersom, zoals komend weekend weer het geval is…….

Dat zegt ook wetenschapper Nele Marcoen van de Vrije Universiteit Brussel. Hij doet onderzoek naar slaappatronen bij mannen en vrouwen.

“We zijn de data van ons onderzoek nog aan het analyseren, maar we kunnen nu al zeggen dat mannen een flexibeler slaap-waak¬patroon hebben dan vrouwen”, aldus Marcoen.

“Dat betekent dat ze minder moeite hebben om na een avondje uit lang in bed te blijven, of om overdag een middagdutje te doen. Mannen zijn ook meer avondtypes dan vrouwen, wat het voor hen makkelijker maakt om langer op te blijven.”

En voor alle mensen die het nog steeds niet kunnen onthouden: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit en in het najaar weer terug! Sommige mensen onthouden ook: als het weer achteruit gaat, doet de klok dat ook.

In de nacht van aanstaande zaterdag 24 oktober 2015 op zondag op zondag 25 oktober 2015 wordt om 03:00 uur in de nacht de tijd dus weer een een uur achteruit gezet. Meer over wintertijd kun je vinden op de site van het KNMI.

Lees ook:Vrouwen hebben meer last van overschakelen naar wintertijd dan mannen
Lees ook:Waarom het fijn is dat de klok weer een uur vooruit mag
Lees ook:Geknok om magische trouwdata
Lees ook:Mannen hebben stress op de zaak, vrouwen thuis
Lees ook:Gezellig hoor, zo’n feestje met millennials

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>