Geld verdienen blijft mannenzaak, zorgen een vrouwenaangelegenheid

Mannen voelen grotere verantwoordelijkheid voor het kostwinnerschap en nemen duidelijk het voortouw in complexe financiële beslissingen.

Vrouwen trekken heel nadrukkelijk de zorgtaken naar zich toe.

Met deze klassieke rolverdeling zijn mannen en vrouwen over het algemeen wel tevreden……..

Dit blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd in samenwerking met Intomart Gfk.

Gehuwde en samenwonende vrouwen vinden financiële zelfstandigheid belangrijk (62%), mannen vinden het met 42% iets minder belangrijk voor vrouwen. De meeste vrouwen en mannen vinden dat moeders maar beter parttime kunnen werken.

Wie denkt dat dit een tijdelijk fenomeen is dat met jongere generaties vanzelf uitsterft, komt bedrogen uit, schrijven de onderzoekers. “Ook jongere vrouwen (t/m 35 jaar) passen keurig in deze patronen en zijn nauwelijks een andere mening toegedaan. Alleen als we heel specifiek inzoomen op de hoger opgeleide vrouwen (HBO/WO), zien we een iets kritischer houding ten aanzien vandeze klassieke rolpatronen.”

Een andere opmerkelijke uitkomst is dat vrouwen van zichzelf vinden dat zij meer verantwoordelijkheidsgevoel bezitten dan hun partner. “Mannen zijn op dit punt een stuk bescheidener”, stellen de onderzoekers voorzichtig vast. Een bijna even groot deel geeft aan dat het eigen verantwoordelijkheidsgevoel beter is dan dat van hun vrouw in het huishouden of minder. Zo’n 70% houdt het er op dat beide partners een even sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Jongere vrouwen en hoger opgeleide vrouwen hebben nog nadrukkelijker het gevoel dat hun verantwoordelijkheidsgevoel sterker is dan dat van hun man. In de praktijk nemen vrouwen echter weinig verantwoordelijkheid voor hun financiële zelfredzaamheid, nu en in de toekomst. Belangrijke financiële taken en beslissingen laten ze over aan hun partner.

Of de overheid. Nederlanders vinden bijvoorbeeld kinderopvang, zorg voor oudere familieleden en zorg voor een goede oudedagsvoorziening bij uitstek een overheidstaak.

Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen het vaakst kinderloos
Lees ook:Hallo heren: trouw een doctoranda! (Dames: trouw vooral geld!)
Lees ook:Hoe rijker een vrouw is, hoe sterker het George Clooney-effect
Lees ook:Vrouwen steeds vaker hoger opgeleid dan hun partner
Lees ook:Vreemdgaan na je 45e

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>