Vrouwen steeds vaker hoger opgeleid dan hun partner

Op de relatiemarkt heet het ‘downdaten’. Dat klinkt erger dan het is. Het gaat om de verschuiving die mannen en vrouwen in de afgelopen halve eeuw hebben gemaakt. Vrouwen zijn steeds vaker hoger opgeleid dan hun partner. In 2003 was dit het geval 21,5% van de Nederlandse stellen, in 2016 was dit reeds gestegen naar 24%.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 970.000 vrouwen hoger opgeleid zijn dan hun partner. Het CBS vergeleek heteroseksuele stellen van 25 jaar of ouder met hun partner met wie ze, al dan niet getrouwd, samenwonen.

Terwijl het aantal vrouwen dat hoger opgeleid is gestaag groeit, daalt dat van de mannen met een hoger onderwijsniveau dan hun partner van 38% naar 34% tussen 2003 en 2016. In 40% van de gevallen hebben beiden hetzelfde opleidingsniveau.

De voorsprong zit aan de onderkant qua leeftijd. Jongere vrouwen zijn vaker de hoogst opgeleide partner. In de groep 25 t/m 35-jarige vrouwen heeft bijna een derde een hoger onderwijsniveau. Tervergelijking: bij de 65-plussers ligt dit op 14%.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is vaak maar één onderwijsniveau als de vrouw het hoogst opgeleid is, bijvoorbeeld als zij een wo-master heeft afgerond en hij een hbo-bachelor op zak heeft. Als de man het hoogst opgeleid is verschilt de hoogste genoten opleiding tussen beide seksen vaak 2 niveaus.

De groei in het opleidingsniveau hangt samen met de stijging van het gemiddelde onderwijsniveau in Nederland: steeds meer mensen zijn hoger opgeleid. Het aandeel vrouwen met een bachelor-opleiding of hoger steeg van 20% naar 30%, bij mannen van 27% naar 33%. Het aantal mensen dat laagopgeleid is nam dus af.

Lees ook:Steeds meer vrouwen verdienen meer dan hun man
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide mannen het vaakst kinderloos
Lees ook:Dames: downdaten is ok, mits het maar 1 treetje is
Lees ook:Nieuwe generatie mannen heeft geen moeite met succesvolle vrouwen
Lees ook:Opleidingsniveau vader is doorslaggevend voor succes van zijn kinderen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>