Mannen worden gelukkig van een museum. Vrouwen van sport en kerk

Mannen die regelmatig een bezoekje brengen aan het museum zijn gelukkiger met hun leven en gezondheid dan mannen die met hun kont op de bank blijven zitten.

Ook vrouwen worden gelukkiger als ze er op uit trekken.

Zij kunnen echter hun man beter alleen ‘op cultuur’ sturen, want zij hebben meer aan een godshuis of een atletiekbaan…………

Noorse onderzoekers bestudeerden 50.797 mannen en vrouwen en keken hoe tevreden ze met hun leven en gezondheid waren, of ze last hadden van depressies of angsten en aan welke activiteiten ze deelnamen.

Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen ‘creatieve cultuur’ en ‘ontvankelijke cultuur’. Bij creatieve cultuur ben je zelf actief bezig met cultuur door te schilderen, zingen of een instrument te bespelen.

Ontvankelijke cultuur is het toekijken: het luisteren naar een concert of het bezoeken van een kunstgalerie. Beiden vormen van culturele activiteit stonden bij mannen in direct  verband met een goede gezondheid en welbevinden en weinig stress en depressie.

Het is over het algemeen bekend dat mannen met een hoger salaris vaker naar musea, balletvoorstellingen, theaters en andere culturele uitingen gaan. Maar zelfs wanneer de wetenschappers rekening hielden met andere factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden (zoals welvaart en status) bleek cultuur op zichzelf nog steeds een belangrijke invloed te hebben op het geluksgevoel en de tevredenheid van de heren. Mogelijk onthaasten mannen gemakkelijker in musea en tijdens theatervoorstellingen. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Vrouwen bleken tevredener te zijn met hun leven wanneer ze regelmatig naar sportevenementen en de kerk gingen. Met name de sport gaf vrouwen een gezond gevoel. Onderzoek uit 2009 toonde ook aan dat sporten in groepsverband bijdraagt aan het geluk van mensen.

Lees ook:Hekel aan joggen? Ga samen uit dansen!
Lees ook:Klef doen in het openbaar: goed voor liefde en goed voor de seks
Lees ook:Vrouwen streven naar een hoger inkomen, mannen naar een hogere status
Lees ook:Vrouwen worden gelukkig van een aardige partner. Mannen van een nauwgezette
Lees ook:Seksisten en playboys eindigen niet zelden in de psychiatrie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Mannen worden gelukkig van een museum. Vrouwen van sport en kerk

  1. Pingback: Samen zingen (met Jan Smit) is de remedie tegen eenzaamheid! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>