Helft Nederlanders gaat ouders geen mantelzorg geven

GreyMumMantelzorg aan een vriend, broer, zus, kind of andere familielid. In de praktijk is dit vaak 1 van de ouder en/of hulpbehoevende ouders.

Het is mooi als het kan, vaak ook slopend en slechts de helft van de gezinssituaties is zo goed dat het daadwerkelijk gebeurt.

Bij het bieden van mantelzorg, neemt het aantal conflicten binnen de familie ook vaak nog toe……..

Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Martijn Hogerbrugge, waarbij hij zich baseerde op de data van de Netherlands Kinship Panel Study (NKPS), meldt De Volkskrant. Daarbij werden tussen 2002 en 2014 zo’n 8000 personen ondervraagd en gevolgd.

Hogerbrugge stelt dat familiebanden vaak ‘in beton zijn gegoten’. Als bloedverwanten niet goed met elkaar omgaan, zal dat ook nooit echt veranderen. Het contact zal ook niet beter worden als een familielid, zoals een ouder, hulpbehoevend wordt.

Deze constatering staat haaks op de visie van de overheid, die de zorgkosten omlaag wil brengen door meer te rekenen op mantelzorg door familieleden.

Slechts 1 op de 10 relaties tussen familieleden veranderde in die periode van aard. Meestal kwam dit door een verhuizing, soms door een huwelijk of de geboorte van een kind.

Bijna de helft van alle kinderen zegt hun ouders in de toekomst geen mantelzorg te kunnen bieden. Als reden wordt vaak de reisafstand genoemd, of het feit dat hun eigen gezinsleven voorrang krijgt.

Lees ook:Vechtscheiders apart naar ouderavonden?
Lees ook:Als je oud wordt, kun je beter dochters hebben dan zoons!
Lees ook:Adoptiekinderen niet witwassen
Lees ook:4 op de 10 Nederlanders heeft mot met familie
Lees ook:Vrienden en seks schieten er behoorlijk bij in na eerste kind

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>