Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger

Vaak wordt er meewarig gedaan over een zogenaamd ‘enig kind’.

Vroeger werden ze ook wel ‘enigst kind’ genoemd.

Zielig zijn ze niet. Integendeel. Het blijkt: hoe minder broers en zussen, hoe gelukkiger………..

Het is de uitkomst van’Understanding Society’, een uitvoerig onderzoek naar het gezinsleven in Groot-Brittannië dat zo’n 100.000 mensen uit 40.000 gezinnen onder de loep nam.

Een van de redenen waarom kinderen zonder broer of zus meer zelfvertrouwen hebben en tevredener zijn, is dat ze niet met pesterijen van de andere kinderen in het gezin moeten kampen.

1 op de 3 zegt dat het regelmatig geduwd of geslagen wordt door een broer of zus. Andere kinderen klagen dat hun spullen wel ‘s gestolen worden of dat ze uitgescholden worden.

Vroegere studies leken erop te wijzen dat wie het enige kind was in een gezin, later af te rekenen kreeg met gebrekkige sociale vaardigheden en vaak egoïstischer in het leven zou staan. Zo zouden dergelijke kinderen al in de kleuterschool minder makkelijk vriendjes kunnen maken.

Gundi Knies van het Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek aan de Universiteit van Essex, die de gegevens van het jongste onderzoek analyseerde, weerlegt die oude onderzoeksconclusies nu.

Haar besluit luidt: “Hoe minder broers of zussen, hoe gelukkiger. De strijd om aandacht van de ouders en de noodzaak om de ‘eigen’ spullen te delen broers en zussen, zijn de hoofdoorzaken van een groter ongeluksgevoel.”

Illustratie: Op dit moment zijn er zo’n 1 miljoen huishoudens in Nederland met maar 1 kind en dat worden er steeds meer. In dit boek uit 2006 staan ervaringsverhalen van enig kinderen. Het blijkt dat zij vaak heel gelukkig zijn, soepel zijn in de omgang met leeftijdsgenoten, goed tegen frustraties kunnen en meer doorzettingsvermogen hebben dan andere kinderen. ‘Enig kind’, Jacqueline van Swet. Uitgeverij Unieboek.

Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste
Lees ook:Enige kinderen worden enige mensen
Lees ook:Veel broers en zussen? Dan heb je een stabieler huwelijk!
Lees ook:Blondines, twitterraars en mannen die Wayne heten zijn vaker overspelig
Lees ook:Heb je een zus? Zij maakt het verschil!

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger

 1. Lieke

  Ik ben enigskind. En ik vind het echt niet leuk. Ik heb de alijd ruzie met mn moeder en mijn vader kan ik wel mee opschieten maar hij heeft nooit tijd voor me. Dus thuis is het altijd ongezzelig. Het liefst ben ik altijd bij vriendinnen. Daar is het altijd gezelig en is iedereen altijd vrolijk.

    /   Reply  / 
 2. Pingback: En? Wordt het niet eens tijd? – Christianne's Blogs

 3. Sandra

  Elk kind is enig, schatjes om op te vreten…. maar als je geen broertje of zusje hebt ben je een enigst kind. Ik vind alleenstaand kind een duidelijkere term, net als alleenstaande moeder of vader. Het enigst kind staat er alleen voor, toch?

    /   Reply  / 
 4. Stella

  Ik kan me voorstellen dat het voor Lieke niet fijn is om enig kind te zijn. Helemaal nu het tegenwoordig mode is om na je 35ste een kind te krijgen. Zit je als kind altijd met oude mensen opgescheept, die je dan ook nog moet verzorgen als je zelf aan kinderen toe bent! Voordeel is wel dat je de erfenis niet hoeft te delen. Maar leuk is anders, met broers of zussen heb je steun aan elkaar.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>