Veel broers en zussen? Dan heb je een stabieler huwelijk!

HilfigerFamilyIIMisschien leeft u weleens op voet van oorlog met ze, maar hoe meer u er heeft, hoe meer voordeel later voor uw eigen privé-leven.

Het is vandaag Internationale Broers & Zussen Dag.

En wees er maar zuinig op: mensen die opgroeiden in een groot gezin gaan veel minder vaak scheiden dan zij die groot groeiden met alleen hun ouders of maar 1 of 2 broers of zussen.

Uiteraard leer je in een groot gezin meer rekening houden met een ander en doe je ook meer mensenkennis op wat beiden van pas komt bij een eigen liefdesrelatie…

Het blijkt allemaal uit analyse van de Ohio State Universiteit, van de gegevens van 57.000 volwassen, verzameld tussen 1972 en 2012.

Elke extra broer of zus (met een maximum van 7) vermindert de kans op een echtscheiding met 2%.

“Er zijn een heleboel andere factoren belangrijker in het bepalen van de kans op een scheiding, maar het aantal broers en zussen speelt zeker een rol”, aldus socioloog Doug Downey, co-auteur van het onderzoek.

Mensen die zijn opgegroeid met broers en zussen zijn verder in de ontwikkeling van sociale vaardigheden, waardoor zij stressbestendiger en oplossingsgerichter zijn.

Verder moet in grote gezinnen meer rekening worden gehouden met standpunten van anderen en leren mensen met veel broers en zussen daar soepeler mee omgaan.

Een punt van kritiek mijnerzijds is dat er alleen gekeken is naar echtscheidingscijfers en van de andere huwelijken niet gemeten is hoe succesvol of gelukkig deze waren. Andere critici vinden de uitkomst verre van definitief. Volgens hen leert een enig kind ook genoeg sociale vaardigheden om problemen in een huwelijk op te lossen.

“We leven niet meer in de jaren ’50, toen moeders de hele dag thuisbleven en het kind de hele dag met een volwassene praatte. Kinderen hebben nu veel meer mogelijkheden om hun vaardigheden zelf te ontwikkelen”, aldus socioloog Philip Morgan.

Wat mijns inziens ook een rol kan spelen is de godsdient. Mensen in orthodoxe kringen krijgen meer kinderen en tegelijkertijd ligt bij hen ook nog een groot taboe op echtscheiden.

Lees ook:Enig kind zijn in gezin maakt gelukkiger
Lees ook:#NBZD: Nederland omarmt Broer Zus Dag van Giel Beelen
Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste
Lees ook:Mannen uit een mannengezin zijn vruchtbaarder
Lees ook:Haat-/liefde-relatie broers en zussen altijd nog beter dan geen contact

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>