Waarom samen slapen funest is

enhanced-buzzWe hebben er hier bij relatie.blog al vaker over geschreven: samen slapen en seks hebben in 1 bed is absoluut cement voor de relatie, maar verplicht elke nacht in 1 bed doorbrengen is dat niet.

De Amerikaanse arts Ilene Rosen, verbonden aan de universiteit van Pennsylvania, komt met 5 redenen daarvoor:

1. Stribbelen met de snooze-knop
De wekker gaat af, je partner drukt op de dommel-knop en blijft nog 5 minuutjes liggen. En daarna nog 5 minuten, en nog eens… Dit zorgt ervoor dat hij juist vermoeider is als hij opstaat en degene die er naast ligt ook niet meer makkelijk nog even insukkelt.
Als je het opstaan uitstelt, slaap je nog wat extra korte stukjes en daardoor raakt het lichaam in de war. Beter is meteen uit de veren gaan dus. Bijkomend nadeel: als je samen slaapt, heeft ook de partner hier last van. Het kan helpen om af te spreken hoe laat jullie exact opstaan en het dan ook echt te doen.

2. Het Blauwe Licht
Of je nu op een tablet, gsm of tv kijkt terwijl de partner de slaap probeert te vatten: hij of zij zal een minder goede nachtrust hebben. De schermen geven immers het beruchte blauw licht af en dat verstoort de inwendige klok. Bedtijd betekent alle lichten uit.

3. Drukke dromen
Praten, grootse bewegingen maken… het houdt de ander uit de slaap. Zeker als die plots een elleboog tussen de ribben krijgt gepriemd. ‘Vechten’ in slaaptoestand kan de dromer en de partner in gevaar brengen en kan een signaal zijn van een verstoorde REM-slaap. Dit fenomeen is goed te behandelen bij de slaapdokter.

4. Er worden oerwouden gekapt
Snurken is een van de hoofdredenen waarom partners apart gaan slapen, maar daarmee is de kern van het probleem niet aangepakt. Snurken kan een gevolg zijn van overgewicht, teveel alcohol of een slaapprobleem. Een aanpassing in de levensstijl kan het dus 9 van de 10x oplossen. verminderen. Luid gesnurk kan echter ook op een dieperliggend slaapprobleem wijzen.

5. Klef of niet
Voor sommige mensen is knuffelen en indommelen een lekkere manier om de nacht in te zetten. Maar als de slaappartner daar niet van houdt en zich verstikt voelt, zal die de slaap niet makkelijk kunnen vatten. Probeer een compromis te vinden voor het bedritueel: 5 minuten klef zijn en elkaar daarna loslaten is een mogelijkheid om het voor beiden aangenaam te houden.

Lees ook:De verschillen tussen de mannen-slaap en de vrouwen-slaap
Lees ook:Vrouwen snurken ook! (harder zelfs dan mannen)
Lees ook:Elkaars slaap verstoren doodt de liefde
Lees ook:Samen slapen kost je 2 uur van je nachtrust
Lees ook:Vrouwen vaak stikjaloers op slapende echtgenoot

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>