Verpleegster die relatie aanknoopt met patiënt is ongeschikt voor het vak

Artsen die de grens niet weten bij hun vrouwelijke patiënten. De afgelopen jaren verloren een aantal Nederlandse mannen om die reden hun bevoegdheden.

Maar het omgekeerde gebeurt eveneens.

Een psychiatrisch verpleegster van ggz-instelling Lentis is bestraft vanwege flirten en seksueel getinte tekstberichtjes uitwisselen met een patiënt.

Dat meldt Het Dagblad van het Noorden.

De Drentse werd eind 2012 verliefd op een patiënt. “Ondanks mijn relatie begin ik jou steeds leuker te vinden”, zou ze de man hebben geappt. Ze zou met hem zijn gaan flirten, ze zouden gezoend hebben, ze zou zijn medisch dossier hebben ingekeken en met vrienden over hem hebben gesproken terwijl ze beroepsgeheim heeft.

Dat allemaal volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de vrouw voor het medisch tuchtcollege sleepte. Als bewijs voerde de inspectie 252 smsjes, 3000 Whatsapp-berichten-met-foto’s en telefoongegevens aan. De vrouw ontkent en zegt dat de berichtjes vervalst zijn, maar dat is praktisch onmogelijk, reageerde de inspectie.

Alleen al het uitwisselen van zoveel berichten met een patiënt is ongepast, vindt de inspectie. Sowieso is een seksuele / erotische relatie tussen zorgverlener en hulpvrager niet toegestaan. In dit geval lijkt het contact beperkt te zijn gebleven tot zoenen, bellen en teksten.

De vrouw werkt niet meer bij Lentis en heeft zelf haar BIG-registratie ingetrokken. Volgens de inspectie ziet ze in dat een baan in de zorg voor haar niet geschikt is. Ze was ook niet aanwezig bij de zitting.

De leidinggevende van de vrouw had vlak voor deze affaire nog een bericht aan alle medewerkers gestuurd dat seksuele relaties met patiënten hoe dan ook uit den boze zijn.

Landelijk geldt een ‘afkoelingsperiode’ van een half jaar in de psychiatrie en binnen Lentis is de regel zelfs een jaar. Pas zo lang na het beëindigen van een behandelrelatie mogen patiënt en zorgverlener iets met elkaar krijgen.

Lees ook:De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten
Lees ook:Brabantse huisarts geschrapt na aangaan (seksuele) relaties met patiëntes
Lees ook:Ziek van liefde zijn is te diagnosticeren
Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:Kanker tast ook gezondheid partner aan

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verpleegster die relatie aanknoopt met patiënt is ongeschikt voor het vak

  1. anna

    Aub verpleegKUNDIGE

      /   Reply  / 
  2. R de hartogh

    Voor veel mannen is dit een fantasie, om met iemand als een begeleidster om te gaan.Maar als volwassen mensen niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>