Soms moet je een liefde opgeven

We leven in een tijd waarin het gevoel vaak belangrijker wordt geacht dan het verstand, zeker op het gebied van de liefde.

‘Ja maar ik vóel het toch zo’, heb ik mensen de laatste jaren vaak horen zeggen en daarmee namen ze dan beslissingen waar ze uiteindelijk niet beter van werden, ook al leek dat in het begin wel even zo.

Als je getrouwd bent en de relatie kakt een beetje in, is het heel opportuun dat een van beiden verliefd wordt op een ander. Het is blijkbaar hip om daar dan ook maar aan toe te geven.

Ik hoorde psychiater Bram Bakker deze week in een TV-uitzending zeggen dat trouw zijn vooral ook je best doen is. Monogamie is een keuze, polygamie net zo goed.

Want wat velen vergeten is dat ze met een nieuwe vlam vroeg of laat in dezelfde lauwe situatie belanden……

Daarover gaat ook de nieuwe roman van Vonne van der Meer.

In ‘Het smalle pad van de liefde’ gaat het over de onmogelijkste van alle verliefdheden en hoe dat uiteindelijk leidt tot offers brengen.

Dat vertelt de schrijfster in een interview met Lezen.tv.

Hoe herkenbaar, het gaat om 2 bevriende stellen en natuurlijk wordt de ene vrouw verliefd op de andere vrouw. Kan gebeuren, maar moet je daarvoor dan ook 2 gezinnen ‘openbreken’?

In dit verhaal zijn het 2 gezinnen die 1x per jaar intensief met elkaar optrekken tijdens een vakantie in de Franse Auvergne, waar één van de families woont.

In het 4e jaar worden de man uit Frankrijk en de vrouw uit Nederland verliefd op elkaar en krijgen een verhouding. Volgens Van der Meer is het de onmogelijkste van alle verliefdheden.

“Op de man van je beste vriendin, en dan zijn er ook nog kinderen bij betrokken.”

Van der Meer wilde echter niet alleen een boek schrijven over een geheime liefde, maar ook de opoffering die het stel uiteindelijk maakt door hun verliefdheid op te geven.

“Het verhaal gaat ook over de bekering, de religieuze ontwikkeling die dat in dit geval bij de vrouw tot gevolg heeft”, vertelt de schrijfster.

“Door iets op te geven gaat ze nadenken over wat dat betekent, een offer brengen. Ze merkt dat dat haar dat toch wel boven zichzelf doet uitstijgen en gaat kijken wat het in het dagelijks leven betekent als je niet altijd met je eigen leven bezig bent.”

Overigens was dit ook het thema in de door vrouwen verslonden film ‘The Bridges of Madison County’.

Lees ook:Mannen zijn het hoopvolst over het slagen van een vakantieliefde
Lees ook:Valentijnsdag: maak je liefde bekend!
Lees ook:Over liefde en seks tijdens kantooruren
Lees ook:Verliefdheid is een ziekte
Lees ook:Waarom tegenpolen elkaar aantrekken (en ook weer afstoten)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>