Daling miserie-tax laat Belgen nu volop scheiden

koppel_wil_echtscheidingIn België bestaat belasting die bij een scheiding of een nalatenschap door de overnemer van een onroerend goed betaald moet worden om de mede-eigenaar(s) goed uit te kopen.

In 2012 heeft de Vlaamse regering deze taks van 1% naar 2,5 %, exclusief notariële kosten en rechten, verhoogd.

Vandaar dat in de volksmond de term ‘miserietaks’ ontstond……

Immers bovenop de afhandeling van de emotionele en relationele problemen welke een (echt)scheiding of het overlijden van een naaste met zich kan meebrengen, strafte de overheid met een verhoging van deze belastingvorm nogmaals de burger.

Per dit nieuwe jaar is deze tax weer naar beneden en dat betekent dat het in Vlaanderen dubbel zo druk is met de echtscheidingen.

Velen die dit van plan waren hebben immers maar even afgewacht en bleven als het ware in de wachtkamer van hun aanstaande breuk zitten.

“Eén van de grote bekommernissen bij een scheiding is de woning, legt Eric De Corte, erkend familiaal bemiddelaar vandaag uit in Het Laatste Nieuws.

“De partner die het huis overneemt, moet niet alleen de hypotheek overnemen, maar daarnaast dikwijls ook nog opleg op betalen.”

Bovendien zijn niet alle stelen even financieel daadkrachtig. Soms is geen van beide partners in staat om de woning over te nemen en moeten beiden gaan huren, wat vaak duurder uitkomt dan de afbetaling van een hypotheek.

Om zulke financiële katers te vermijden is het belangrijk dat beide partners zich goed informeren vóór de scheidingsregeling.

“Als je trouwt, doe je elkaar 4 wettelijke huwelijksbeloften: samenwonen, trouw, hulp en bijstand. Die laatste 2 gelden ook nog nà de scheiding, al zijn veel koppels dat tegen dan vergeten”, verklaart De Corte.

Op voorhand naar de notaris gaan om inlichtingen te vragen, is dus geen overbodige luxe. Dat geldt net zo goed voor ons Ollanders.

Lees ook:‘Wie krijgt het huis in z’n maag gesplitst?’ is de crux bij scheiding
Lees ook:Aantal vechtscheidingen explosief gestegen
Lees ook:Crisis op de woningmarkt maakt echtscheiden lastig
Lees ook:Scheiden per sms
Lees ook:Bij een matig huwelijk maakt blijven gelukkiger dan scheiden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>