Waarom je nou juist beter niét kunt gaan scheiden

zwanen101Als je vaak ruzie hebt met je partner, wil dat nog niet zeggen dat je met de verkeerde bent getrouwd.

Achter de meeste conflicten gaat een even wezenlijke als simpele boodschap schuil: ‘Waar ben je?’ Wil je er voor me zijn?’

Aldus relatietherapeut Hans ‘t Hart die 17 artikelen gebundeld heeft in zijn boek ‘Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kan blijven’, waarover DeStadAmersfoort bericht.

“Wat ik vertel is helemaal niet zo ingewikkeld. We hebben allemaal te maken met overlevingsmechanismen”

Er zijn volgens ‘t Hart 2 manieren van reageren op pijn of onveiligheid, dus ook bij ruzies. Het brein zit zo in elkaar dat je bij pijn of onveiligheid automatisch in de rol van de chimpansee (gooit alles eruit) of de schildpad (kruipt in z’n schulp) schiet.

“Dat is een bevrijdende wetenschap, omdat dit ons in zekere zin ontschuldigt. Geen partner wil de ander met opzet pijn doen, maar vaak weten we niet hoe we de ander op een constructieve wijze kunnen bereiken. Gelukkig valt zoiets wel degelijk te leren. Het begint bij de herkenning dat je in de rol van chimpansee of schildpad schiet. Van daaruit kun je verdere stappen ondernemen.”

‘t Hart pleit ervoor dat elk paar ruimte in zijn agenda maakt voor zogenaamde kwalitijd.

“We zijn soms zo druk, dat we vergeten te investeren in onze belangrijkste relatie. Je moet de tijd nemen om af en toe in elkaars ogen te kijken, om elkaars wereld te betreden en echt te luisteren naar de ander. Het is van wezenlijk belang om die verbinding met elkaar te blijven zoeken. Als je met elkaar verbonden bent, dan gaat het niet meer om macht, of om gelijk hebben, maar staat de ontmoeting centraal. Dan ben je niet meer eenzaam in je relatie, maar tweezaam. Soms is het leven rauw. Dan is het mooi als je elkaar kunt helpen om de pijn te verzachten. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar kunnen helpen groeien als we daarvoor kiezen.”

Als het hoog op loopt, kiezen mensen voor een scheiding. Heel vaak denken ze daar achteraf  toch anders over na. Dat was begin deze maand ook al te lezen in de serie van mensen die opbiechten spijt te hebben van hun echtscheiding.

“Mensen willen dan vaak maar één ding en dat is rust”, zegt ook ‘t Hart. “Een scheiding lijkt op dat moment een logische keuze, maar de werkelijkheid is dat deze stap meestal geen rust brengt. Je kunt beter proberen om de relatie vlot te trekken, maar daar is dan wel professionele hulp bij nodig: een onafhankelijke derde, die als gids kan fungeren op het moeizame pad richting herstel. Een hulpverlener kan veiligheid bieden om koppels de gelegenheid te geven om te praten over gevoelige en pijnlijke onderwerpen en gevoelens.”

In veel gevallen is er hoop, volgens de relatietherapeut. “Al moet ik helaas constateren dat sommige relaties niet meer te redden zijn. Maar als koppels bereid zijn om in zichzelf, elkaar en de relatie te investeren, dan zijn er absoluut mogelijkheden.”

Lees ook:Met een gebroken hart naar de cardioloog
Lees ook:Het gebroken hart syndroom treft vaker vrouwen dan mannen
Lees ook:Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje
Lees ook:Sex met de ex: soms echt niet zo slecht
Lees ook:Current Obsession: je haar verven in de kleuren van Little Pony

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>