Een gebroken hart lijkt in december nog erger

BrokenHeartChristmas‘Het enige hart dat niet gebroken kan worden, is er eentje die al gebroken is’, hoorde ik van de week iemand zeggen.

Ik denk dat het waar is en de laatste jaren blijkt ook dat liefdesverdriet niet alleen voelt als een gebroken binnenkant, maar in werkelijkheid ook zo is.

Een ‘Broken Heart Syndrome‘ is niet iets om te lachen.

Maar er is ook goed nieuws van de wetenschap: na 3 maanden ben je al een heel stuk geheeld…….

Zo blijkt uit onderzoek onder 155 jong volwassenen die recent een verkering zagen stranden, waarover is gepubliceerd in ‘Journal of Positive Psychology’.

Het duurde gemiddeld 11 weken voor iemand ook de positieve kanten kan zien van een relatiebreuk.

71% was het dan eens met positieve uitspraken als ‘ik heb veel over mezelf geleerd, ‘ik ben als persoon gegroeid’ en ‘ik ben nu doelgerichter’.

Deze positieve kijk ontwikkelde zich onafhankelijk van het feit of de deelnemer zelf had besloten een punt achter de relatie te zetten of dat de andere parner dat deed.

Volgens de wetenschappers bewijzen de resultaten dat groei en positieve emoties een groter deel van de ervaring zijn dan voorheen werd gedacht.

Bij deze resultaten moet aangetekend worden dat jongere mensen niet alleen fysiek soepeler zijn, maar ook mentaal. Op latere leeftijd komt zo’n scheiding harder aan.

Tijdens de decembermaand kan een net verbroken relatie nog zwaarder lijken. Iedereen stelt vragen en op cruciale momenten kun je alleen maar aan hem of haar denken. Hoe gezellig het was toen jullie kerst en Oud & Nieuw vierden en hoe over het nu is.

Maar, in plaats van jezelf te wentelen in zelfmedelijden is het beter je te concentreren op wat je uit de stukgelopen relatie hebt geleerd.

Lees ook:Mannen en vrouwen kunnen elkaar de schuld geven van hun overgang
Lees ook:Niet alleen aan een gebroken hart kun je doodgaan, ook aan een gelukkig hart
Lees ook:Gemiddeld broedt iemand 2 jaar op een scheiding, voor hij/zij echt gaat
Lees ook:Een kwart van de digi-lovers trouwt
Lees ook:Na het gebroken hart volgt de opluchting en persoonlijke groei

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>