Seksverslaving kenden we, maar relatieverslaving?

Misschien zijn er wel 100.000 Nederlanders die eraan lijden: aan een relatieverslaving.

Het afkicken ervan is zwaarder is dan van de heroïne…..

Dat vertelt Dick Trubendorffer, directeur van de gelijknamige GGZ kliniek vandaag in METRO.

Hij durft deze stelling aan na jarenlange ervaring met relatieverslaafden. “Het is een onbekend probleem: bij relatieverslaafden zelf en hulpverleners”, zegt hij. Om die reden hoopt hij dat dit fenomeen bekender wordt.

Uiterlijk is er niets te zien of mensen denken dat de oplossing gewoon de relatie verbreken is. “Maar de paniek en wanhoop die relatieverslaafden ervaren als zijzelf of hun partner weggaat, is enorm, en extreem pijnlijk. Het is het meest onderschatte afkickproces, zeg ik weleens. Ik heb ‘t bij geen enkele verslaving zo extreem gezien.”

80% van de gevallen zijn vrouwen. Zij hebben vaak een relatie met een drugs-of alcoholverslaafde of met een narcistische partner en willen voor iemand zorgen die ‘hen nodig heeft’

Ze zijn ziekelijk gehecht aan zo’n man die emotioneel onbereikbaar is. Ze kunnen niet bij hem weg, want dat veroorzaakt zoveel paniek, angst en diepe eenzaamheid, en is onverdraaglijk.

Zo’n relatie is een monsterverbond: de een probeert de manco’s op te lossen voor de ander, vertelt de GGZ-directeur. “Er is veel strijd en vaak sprake van (emotioneel) geweld. Op de enkele goeie momenten met zo’n ‘foute’ man, krijgen relatieverslaafden een enorme kick, vergelijkbaar met de rush van een shot heroine.”

Diepere oorzaken zijn te vinden in een jeugd, waar ouder(-s) het kind mishandelde, onvoldoende steunde en/of emotioneel afwezig is, meldt Trubendorffer. De vrouwen ontwikkelen daardoor vaak een diepe bindingsangst, hechtingsangst of verlatingsangst.

Sinds 2005 behandelt Trubendorffer relatieverslaafde vrouwen en mannen.

Over deze problematiek werd in 2010 de Deense documentaire ‘Love Addict’ gemaakt.

Lees ook:De knipperlicht-relatie: hoe werkt dat?
Lees ook:De positie in bed verklaart jullie relatie
Lees ook:Current Obsession: mannen met een ‘haar-bikini’
Lees ook:Partner en depressie
Lees ook:Froukje de Both en mensen die extreem jaloers zijn

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>