Partnerverlies schaadt geheugen, maar soms ook toekomstbeeld

Na het verliezen van een kind, is het verliezen van een geliefde een van de zwaarste dingen om te verwerken in een mensenleven.

Sommigen komen er nooit overheen en vinden het moeilijk om het ‘slechts’ met de herinnering aan hun relatie te doen.

‘Ik kan mij echt geen toekomst voorstellen zonder hem/haar’, zegt de weduwe of weduwnaar. Dat klopt…….

Zo blijkt uit onderzoek van Harvard University, gepubliceerd in ‘Clinical Psychological Science’.

Wanneer verdriet om het verlies van een dierbare niet afneemt, blijven mensen met zwaar emotionele vlagen ‘hangen’ in rouw. Net zoals bij PTSS en een zware depressie kunnen zij zich moeilijk dingen uit het verleden herinneren.

De deelnemers aan het onderzoek waren volwassenen die in de laatste 3 jaar hun echtgenoot of partner verloren. Sommigen vertoonden tekenen van uitzichtloze rouw, terwijl anderen hun verdriet normaal leken te verwerken.

Bij positieve en negatieve begrippen als ‘veilig’ of ‘vrolijk’ en ‘bang’ of ‘boos’ mochten zij vertellen over gebeurtenissen uit het verleden en in de toekomst, zowel met als zonder de overleden geliefde.

De uitzichtloze rouwenden konden in vergelijking met de doorsnee rouwverwerkenden bepaalde herinneringen moeilijk ophalen en toekomstige gebeurtenissen moeilijker inbeelden, wanneer de overleden partner er geen onderdeel van uitmaakte. Als dat wel het geval was, konden ze zich het gemakkelijk herinneren, inbeelden en (na)vertellen.

Wat het meest opviel was rouwenden die bleven ‘hangen’ zich moeiteloos een toekomst konden inbeelden mét de overleden persoon. “Vaak beeldden zij zich mijlpalen of andere belangrijke gebeurtenissen in het leven in zoals de geboorte van hun eerste kleinkind of een 50-jarig huwelijk, dat allang niet meer mogelijk is. Toch werd deze onmogelijke toekomst veel gemakkelijker ingebeeld dan een realistische toekomst,” aldus onderzoekers Donald Robinaugh en Richard McNally.

Lees ook:Weduwnaars kunnen het beste binnen 5 jaar hertrouwen
Lees ook:Elke dag zijn er 150 Nederlanders wiens geliefde sterft
Lees ook:We willen allemaal graag een partner met sekservaring. Een beetje dan….
Lees ook:Als je níet rouwt na echtscheiding, kan dat funest zijn
Lees ook:Het reizende museum der gebroken harten is in Amsterdam

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>