Ook spijt van je echtscheiding?

Onderstaande bekentenis van een vrouw kwam ik van de week tegen op MijnGeheim.nl.

Na een doodsaai liefdeloos huwelijk van 17 jaar heb ik 3 jaar geleden mijn jeugdliefde weer ontmoet, hij was net gescheiden, ik speelde al langer met de gedachte te scheiden, maar financiele zekerheid en 2 kinderen hielden ons bij elkaar.

Het klikte zo goed tussen mijn vriend en mij dat ik definitief besloot te scheiden. Hij en ik zouden er helemaal voor gaan, ook met de kinderen. Wij zouden er wel voor zorgen dat zij niet de dupe van de scheiding zouden worden.

Na een half jaar gingen we samenwonen bij mijn vriend in huis. Mijn ex man zag het allemaal met lede ogen aan. Door de scheiding kwam wat geld vrij door verkoop van het huis en dat heb ik besteed aan een auto voor mijzelf en kinderkamers en vakanties.

Mijn nieuwe vriend was berooid achtergebleven na zijn scheiding en deelde mee in het geld. Ik was nog wel steeds zeer gelukkig met hem en het leek allemaal prachtig.

Nu, 3 jaar later heb ik zo’n spijt van de scheiding…………..

Ik heb een saaie, maar trouwe man, veel verdriet gedaan. De kinderen ook, bleek later. Mijn nieuwe vriend kan niet goed met de kids overweg, het geld is praktisch op, ik heb weinig financiele vooruitzichten, want werk parttime en eigenlijk kunnen we ons niks meer permitteren.

Bovendien gaan de kinderen slecht op school en lopen we met zijn allen bij een gezinstherapeut. Omdat ik het niet meer trek zo. De grote liefde die er tussen ons was, lijkt ook wel met de dag minder te worden. Het lijkt wel of ik de rekening betaal voor het verdriet dat ik anderen heb aangedaan.

Kon ik alles nog maar terugdraaien! Dan maar liever een doodsaai huwelijk en financiele zekerheden, dat is toch beter voor de kinderen. En voor mijzelf toch ook, want ik weet nu ook niet meer wat ik moet doen!”

Herkenbaar? Dat is heel goed mogelijk. Want meer dan eenderde van de gescheiden mensen krijgt spijt. Meestal is dat als zij verliefd zijn geworden op een ander. Omdat je dan niet goed kunt beoordelen wat je achterlaat.

Ruim 37% van de Nederlanders heeft spijt na het beëindigen van een relatie, blijkt uit een onderzoek van Singlessite.nl van enkele jaren terug. Scheiden doet dus wel degelijk lijden. Niet alleen heeft een grote groep spijt, ruim 40% onderneemt na de breuk nog pogingen om de relatie weer nieuw leven in te blazen. Zij hebben het gevoel de liefde van hun leven te zijn kwijtgeraakt.

Problemen met de communicatie is de belangrijkste oorzaak van een scheiding; maar liefst een kwart van de respondenten geeft communicatieproblemen op als voornaamste reden om een punt achter de relatie te zetten. Ook buitenechtelijke affaires (17%), problemen op het gebied van seksualiteit (12%) en te weinig gemeenschappelijke interesses (12%) blijken van doorslaggevend belang te zijn bij het besluit om de partner definitief te verlaten.

Op de vraag wat men ‘anders’ zou doen als er sprake zou zijn van een herkansing, laat bijna eenderde weten de ontstane knelpunten al in een eerder stadium van de relatie te bespreken. Ook het ‘meer tijd maken voor elkaar’ scoort met 22% relatief hoog. Het inschakelen van professionele hulp, zoals een relatietherapeut, wordt door 10% als een serieuze mogelijkheid gezien.

Vrienden en familieleden spelen overigens nauwelijks een rol. Slechts 2% zegt hen om hulp te vragen bij relatieproblemen. Dan dat andere gezegde toch nog maar een keer: ‘Bezint eer ge begint’. Zowel aan trouwen als aan scheiden.

Lees ook:Soms is bij elkaar blijven voor de kinderen helemaal niet zo gek!
Lees ook:De meeste spijt in het leven hebben we over seks en liefde
Lees ook:Meer dan de helft krijgt spijt van scheiding
Lees ook:Grote mensen over de echtscheiding van hun ouders
Lees ook:Samenwonende stellen slecht voorbereid op overlijden van 1 van beiden

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Ook spijt van je echtscheiding?

  1. quickmediator

    inderdaad bezint eer ge begint! als je dan toch gaat scheiden. doe het dan via mediation, geeft minder verdriet

      /   Reply  / 
  2. Relatie beeindigen

    Een relatie beeindigen is nooit leuk. Maar spijt is ook weer zo iets…Wie weet was je helemaal niet gelukkig na die tijd nog geweest. Soms is een verandering nodig die je weer ergens anders brengt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>