Geldstress en huiselijk geweld in het Gooi!

De grote lommerrijke lanen, de brede opritten vol met Porsches en SUV’s naar de enorme villa’s en op z’n minst een zwembad en een trampoline voor de kinderen in de tuin. Dat is wat je ziet als je door het Gooi rijdt.

Vaak wordt de ogenschijnlijke rust ernstig verstoord door heggenscharen, bladblazers en maaimachines van de Gooische tuinmannen die onbetaalbaar duur zijn.

Het is een illusie, een façade. Want achter deze grote opritten, in de door Jan des Bouvries en Marcel Wolterinck vormgegeven huizen en tuinen lopen de spanningen momenteel op tot ongekende hoogtes………

Dat is zo ongeveer de strekking van het verhaal dat Elbert Roest, burgemeester van het Gooische Laren vanochtend in De Telegraaf doet.

De D66-burgemeester heeft de informatie van een manager risicobeheer van de Rabobank Noord Gooiland, die de Gooische mensen met een hypotheek op hun tenen ziet lopen.

“Mijn gemeente herbergt 1600 zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel. Je voelt de spanning toenemen, want dit is wel de branche waar stevige klappen vallen. De inhuur van specialisten loopt terug.”

En dat leidt tot veel stress en zelfs huiselijk geweld. “De economische crisis is niet zozeer zichtbaar in Laren, maar wel voelbaar. De spanningen lopen op en dat vertaalt zich in een toename van huiselijk geweld. De SUV móet rijden, de kinderen móeten naar de Larensche Mixed Hockey Club, etcetera. De mensen leven in een façade en kunnen het niet meer aan.”

Ideaal voer voor een Nederlandse ‘Keeping Up Appearances’ of een scenario voor een nieuw seizoen ‘Gooische Vrouwen’, maar het is bloedserieus volgens Roest. Verkoop van al dat luxueuze spul biedt ook al geen soelaas, want de markt zit tegen en de kasten van huizen verkopen niet.

“De mensen zetten geen bordje in de tuin, dat vind ik overigens wel heel plezierig, want aan het straatbeeld zie je het niet. Maar ze lijden. Degenen die op de top in 2007 of 2008 hun woning kochten, zitten in een rattenval. Kom daar maar weer uit.”

Lees ook:Vermoedt u huiselijk geweld bij de buren? Bel het steunpunt!
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld
Lees ook:Kinderen die huiselijk geweld meemaken later vaker migrainepatiënten
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Gooische vrouwen (en mannen) zijn i.d.d. de rijkste Nederlanders

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>