Scheiden we te snel?

Ruim tweederde van de Nederlanders vindt dat de keuze om te gaan scheiden te makkelijk wordt gemaakt. Daarentegen vinden ze ook dat er te snel wordt getrouwd. Bij elkaar blijven voor de kinderen is niet nodig, maar dat vinden jongeren vaker dan ouderen.

Dit zijn enkele conclusies uit het onderzoek van de VFAS. Uit elkaar groeien is volgens tweederde van de ondervraagden reden voor een scheiding. Relatietherapie mag volgens de helft niet baten en velen van die groep zien het niet zitten of weigeren zelfs…………..

Naast het uit elkaar groeien worden financiële redenen en verschillende seksuele behoeften genoemd.

Wat is dat precies, ‘uit elkaar groeien’? Is het zoiets als ‘op elkaar uitgekeken zijn?’ Zo van: ik kijk nu al 12 jaar naar datzelfde gezicht van je en ik luister al jaren naar dezelfde praatjes, ik heb er genoeg van, ik wil scheiden. Kun je uit elkaar gegroeid zijn en evengoed regelmatige, goede seks hebben? Zijn deze redenen niet met elkaar verstrengeld?

En is het inderdaad nuttig om voor dit probleem in relatietherapie te gaan? Kan ’t ooit nog goed komen? Natuurlijk kan het goed komen. Mits beide partners het nog wel willen en ze er beiden evenveel energie in willen steken. Mensen scheiden niet te snel, mensen in langdurige relatie hebben juist een vrij lange adem, vaak blijven ze te lang, melken ze de hele relatie uit, proberen ze van alles om het hele zootje bij elkaar te houden. Al dan niet voor de kinderen. Als je dan besluit te gaan scheiden heb je in ieder geval het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan. Of zoals Dr. Phil altijd zegt: ‘you have to earn your way out’. Daar zou ik aan willen toevoegen: ‘maar niet ten koste van jezelf.’

Lees ook:Waarom zou ik in hemelsnaam in relatietherapie gaan?
Lees ook:Verdubbeling aantal echtscheidingen onder ouderen
Lees ook:Relatie-therapie in het standaard verzekeringspakket
Lees ook:Verboden Liefde (2)
Lees ook:Amicaal scheiden schaadt de kinderen ook

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Scheiden we te snel?

  1. Xandra

    De wet maakt het ook makkelijk om te scheiden. Er is niemand die zegt dat het niet mag en als vrouw kom je er altijd als beste af. Fijn zo, maar niet zo goed voor de emancipaitie.

      /   Reply  / 
  2. Vera

    Ik ben zelf gescheiden, en ik moet zeggen: ik ben er helemaal niet beter van geworden. Ik heb de volledige zorg voor de kinderen en mijn ex is gewoon gestopt met de alimentatie. Daar doe je niks tegen.

      /   Reply  / 
  3. Paul van Beuzekom

    De spiegel in de slaapkamer

    Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,
    wat is er met mij nou aan de hand?
    Een spiegel geeft, het klinkt wel stug,
    altijd alleen jezelf terug.

    Een spiegel in je huwelijk
    is daarom wel eens gruwelijk.
    Terwijl hij toch alleen maar doet
    wat een spiegel nou eenmaal moet.

    Van de waarheid kan je leren.
    Houd hem daarom goed in ere.
    De waarheid waar hij naar verwijst,
    verdient terecht een gouden lijst.

      /   Reply  / 
  4. paul

    Vera,

    Het kan ook andersom. Ik betaal wel alimentatie maar mag mijn zoon niet zien van zijn moeder. Daar doe je ook niks tegen.

      /   Reply  / 
  5. Vera

    Paul,

    Dat is heel triest ja. Ook al draagt mijn ex niks bij, ik zal hem nooit verbieden onze kinderen te zien. Of eigenlijk: ik zal mijn kinderen nooit verbieden hun vader te zien.

      /   Reply  / 
  6. e.j.

    mijn man en ik zijn 9 jaar getrouwd. we kennen elkaar al 17 jaar.
    onze relatie was heel sterk.
    terugkijkend zijn we uit elkaar gaan groeien toen ik zwanger was. na de bevalling een zware depressie. vanaf die tijd is de kloof alleen maar groter geworden. in al die tijd heb ik mijn best gedaan om de communicatie op gang te krijgen en te houden. de laatste jaar ben ik te moe om verder te knokken.
    ik weet niet wat ik nog meer moet.
    ik ben te moe om te praten. doen we dat is het een en al verwijt.
    we hebben het druk met de kinderen, het huishouden en ons werk.
    tja, ik weet niet wat ik moet.
    ik ben leeg. ik voel niks meer.
    herkent iemand dit?

      /   Reply  / 
  7. Jan

    Hallo E.J.,
    Ik herken je verhaal heel erg goed.
    Mijn vrouw en ik bevinden ons ongeveer in dezelfde situatie.
    Eigenlijk gaat het al jaren niet goed. Daar waren we ons beiden van bewust, maar beiden hebben we onze relatie verwaarloosd. Met name door drukte vanwege kinderen en veeleisende banen.

    Onlangs heeft mijn vrouw me laten weten het niet meer te zien zitten en bij me weg te willen gaan omdat ‘het gevoel er niet meer is’. Ondanks de hierboven beschreven situatie kwam het voor mij toch als een verrassing en een schok. Zij is er al maanden in haar hoofd mee bezig geweest en lijkt de knoop al definitief te hebben doorgehakt. Zelf heb ik altijd de hoop gehad dat de situatie weer zou verbeteren als de kinderen wat ouder zijn en we weer wat meer tijd en aandacht voor elkaar zouden hebben. Diep in mijn hart hou ik nog steeds zielsveel van haar en wil ik haar absoluut niet kwijt. Bovendien hebben we ook nog 3 prachtige dochtertjes…
    Ik heb aangegeven er alles aan te willen doen om de relatie nieuw leven in te blazen, maar het lijkt er op dat ik weinig meer te kiezen heb en dat het te laat is.
    Mocht iemand wijze raad hebben dan hoor ik het heel graag.

      /   Reply  / 
  8. Echtscheidingsmediation

    Echtscheidingen gaan helaas veel te vaak gepaard met conflicten. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn is het erg belangrijk om te proberen de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hierbij kan echtscheidingsmediation in veel situaties goede hulp bieden. Er wordt hierbij geprobeerd om, ondersteund door een derde partij, afspraken te maken waar beide partijen zich in kunnen vinden. Zo kan escalatie van het conflict voorkomen worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>