Relatietips van de ‘ouwe rotten’

OldCoupleCuteEen 40-, 50- of zelfs 70-jarig huwelijk komt nog wel regelmatig voor in Nederland, maar een 75-jarig huwelijk is een zeldzaamheid.

Gisteren vierde het echtpaar Plokker-Berkhout op Goeree-Overflakkee dit bijzondere, zoals dat heet albasten jubileum.

Hugo is 100 en Nel is 98 jaar, zo meldt De Telegraaf vandaag.

Omdat velen van ons nog niet tot de helft komen, ligt de vraag aan hen natuurlijk voor de hand. Wat is het geheim?

Gerontoloog Karl Pillemer van de Cornell University sprak honderden stellen die al zeker een halve eeuw samen waren en leerde 30 wijze lessen van deze ‘oude rotten’, die hij bundelde.

Hieronder vast 3:

1. Praten op het juiste moment
Als iets je irriteert, heb je de neiging om dat er meteen in al je boosheid uit te gooien. Geen goed idee. Wacht op een moment dat je zelf gekalmeerd bent, en waarop je denkt dat het een ideaal tijdstip is voor je partner. Leona (67): “Ik ben een avondmens, mijn man is een ochtendmens. Om belangrijke dingen te bespreken kiezen we een tijdstip net na het werk, als gulden middenweg tussen ons beider piekmomenten. Het lijkt een kleine, simpele verandering, maar het is bijzonder efficiënt. Sinds we die beslissing namen, maken we veel minder ruzie.”

2. Laat elkaar een tijdje met rust
Het is typisch vrouwelijk om een ruzie eerst te willen uitpraten voor je naar bed gaat. Niet kunnen slapen omdat er nog een ruzie boven jullie hoofd hangt die dan toch nog eerst uitgepraat moet worden, wie herkent het niet? Toch is het verstandiger om er een tijdje (of nachtje) overheen te laten gaan. “Ik heb een behoorlijk opvliegend karakter”. aldus Jack (70). “Ik weet intussen dat ik vreselijke dingen kan zeggen als ik boos ben, waar ik dan daarna heel veel spijt van heb. Als we ruzie hebben ga ik naar buiten, wat wandelen of een beetje prutsen in de garage, tot ik ben afgekoeld. Pas als ik helemaal rustig ben, praten we het uit.”

3. Eet!
Het klinkt héél onnozel, maar een erg praktische tip die vele van de lang getrouwde stellen meegeven: eet een hapje in het heetst van de strijd. Ruzies lopen het ergst uit de hand als één van beide partijen honger heeft. Een broodje voor je de ruzie voortzet kan wonderen doen. Het lijkt absurd, maar de ervaren paren benadrukken dat het behoorlijk efficiënt is. Gloria (73): “Misschien komt het door een lage bloedsuikerspiegel of vermoeidheid dat je met honger feller ruziemaakt. Ik ervoer dat een meningsverschil sneller opgelost is met een volle maag.”

Lees ook:Weight Watchers: “Het is op dit moment een kwestie van doorbijten”
Lees ook:Ervaringsdeskundigen over echtscheiding voorkomen. Deel 4: ‘Kwetsen’
Lees ook:Ruzie in een relatie vaker de schuld van de man
Lees ook:1 op de 6 stellen slaapt in aparte bedden, 1 op de 12 in aparte kamers
Lees ook:Je relatie heel of stuk lullen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>