Leven met een depressief lief

A-hug-1Als één van de partners ziek is in een relatie is die andere dat ook een beetje.

Mantelzorg voor ouders, kinderen of andere familieleden is niet zo zwaar als de mantelzorg voor een geliefde.

Dat geldt ook voor mentale aandoening. Depressie is een serieuze ziekte en veel mensen lijden eraan. Dat betekent dat hun partner er ook aan lijdt.

Depressief zijn is niet alleen mentaal. Het manifesteert zich in het gevoel, het denken, de stemming, de conditie, het slaap- waakpatroon, de eetlust, de seksdrift en last but not least: de communicatie met de wederhelft.

Psychiater Jay Bear zegt dat er relaties sneuvelen door depressies, maar dat ze ook zeer verbindend kunnen werken……

Daarom geeft hij bij Live Science  8 waardevolle tips om er samen tegen aan te gaan.

1. Niet je partner, maar zijn of haar ziekte is de vijand. Werk daarom samen aan genezing. Doe wat je kunt om hem of haar weer beter te krijgen, door bijvoorbeeld samen te praten, te wandelen, gezond te koken etc.

2. Blijf niet hangen in termen van een stigma of in boosheid. Dat laatste gebeurt snel als je geliefde sociaal afwezig is of geen verantwoordelijkheid meer neemt, zich schaamt en zich terugtrekt. Schaam je zelf ook niet voor je depressieve partner.

3. Help je partner de juiste diagnose en behandeling te krijgen. Ga ook mee naar de behandelend arts en/of therapeut en help hem of haar eventuele medicatie en andere behandelingen op tijd te nemen en zorgvuldig te doen.

4. Moedig praten over gevoelens en gedachten aan en luister goed zonder te oordeel te hebben. Ook als de depressieve partner zegt dat de relatie voorbij is of toch zal eindigen. Beslissingen daarover kunnen beter genomen worden als de patiënt weer beter is.

5. Stimuleer om hulp te zoeken en ga mee naar de artsen en/of therapeuten. Je bent juist van zo grote waarde omdat je het gedrag van je partner als beste goed kent

6. Vertel kinderen en familie open en eerlijk wat er aan de hand is. Verhul het niet, want het beïnvloedt alles en iedereen in de omgeving.

7. Geduld is een schone zaak. Het is geen verkoudheid. ok verloopt het genezingsproces nimmer in een rechte lijn. 3 stapjes voorwaarts en weer 2 stapjes terug. Dat werkt soms frustrerend, maar hou de grote lijn in de gaten.

8. Weet dat een depressie meestal een periode is, waarin de patiënt afwisselend door dalen en over heuvels gaat. Zoek ook een vertrouweling voor jezelf om je eigen gedachten en gevoelens als mantelzorger te kunnen uiten en bespreken. Laat je bemoedigen.

Lees ook:Leven als partner van een hartpatiënt
Lees ook:Mannen durven meer na een schouderklopje van een vrouw
Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:Getrouwde mensen sterven minder snel aan kanker
Lees ook:Het huwelijk is beter ter bestrijding van kanker dan chemotherapie

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>