Is in gedachten seks hebben met een ander ook vreemdgaan?

Wat is trouw? Dat je met je lichaam toegewijd blijft aan die ene of dat je dat in je hoofd ook bent? Gedachten zijn eigenlijk vrij, hoewel niet iedereen daar gerust op is.

Waarom hebben zoveel mensen die het geluk allang gevonden hebben, dan nog zo vaak seksuele fantasieën over een ander en geldt dat dan als mentaal overspel?

In een grootschalige onderzoek onder 100.000 mensen wereldwijd, getiteld ‘The Normal Bar’, gingen seksuologen o.a. op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Lust de sleutel is tot overleven. Immers: anders waren we allang uitgestorven.

Ganzen zijn de enige dieren die slechts 1 partner hebben in hun hele leven. Wanneer de ander dood gaat, blijft de overblijver alleen tot het einde. Omdat dit niet werkt om de soort in stand te houden, heeft het menselijk ras een sterkere sexdrive ontwikkeld, die niet beperkt blijft tot 1 partner.

Vrij fantaseren over alternatieven wordt dan ook gezien als een soort voorbereiding voor het geval onze partner weggaat of overlijdt

We hebben deze seksuele fantasieën dus nodig, maar dan is er nog onze gelofte van trouw en het idee dat de gevolgen vervelend kunnen zijn als we die ooit breken. Daarom geldt voor velen: ‘Je mag er wel naar kijken, maar aankomen niet!’

Een totaal nieuw persoon ontmoeten kan fysiek en gevoelsmatig enorm prikkelend zijn. Deze reactie wordt niet uitgeschakeld omdat je toevallig al in een relatie zit. 

Het blijkt ook dat we in ons brein in een split-second kunnen beslissen of die persoon ooit of nooit in aanmerking zou komen voor seks.

Ruim 90% van de mannen in dit onderzoek gaf aan erotische fantasiëen te hebben over vrouwen die ze ontmoeten. Bij de vrouwen was dat 61%.

Lust en fantasie blijken echt instincten, want er werd geen verband gevonden tussen de duur van een relatie en de hoeveelheid ervaren lust daarbuiten. Verleiding is er altijd, het maakt niet uit of je gelukkig of ongelukkig bent in de liefde.

De seksuologen gingen tevens na wat de heimelijke verlangens zijn van mensen als er geen gevolgen zouden zijn voor hun bestaande relatie. Tweederde van de mannen en 43% van de vrouwen zou het dan wel doen als het aanlokkelijk genoeg was

Velen verlangen dus naar seksuele avontuurtjes, maar zetten de stap niet omdat ze hun lopende relatie niet op het spel willen zetten.

Het scenario werd daarna omgedraaid. De mannen en vrouwen moesten inschatten of hun eigen partner zou ingaan op zo’n aanlokkelijk voorstel. Daaruit blijkt dat de meeste mensen hun partner wel goed inschatten: 43% van de heren en 58% van de dames schatten in dat de verleiding het wel zou winnen.

De stap van fantasie naar werkelijkheid is een grote, maar wordt kleiner wanneer mensen ontevreden, zo niet ongelukkig zijn over hun seksleven. Bij onbevredigde stellen zou 79% van de mannen en 65% van de vrouwen ingaan op een aantrekkelijke onenightstand.

Niet alle verleiding komt vanuit jezelf, soms komt iemand anders op je af met een verleidelijk aanbod en wat dan? 

Ongeveer de helft van de vrouwen en tweederde van de mannen zou maar moeilijk de verleiding weerstaan als iemand die ze aantrekkelijk vinden hen een stout voorstel deed.

Lees ook:De dingen die we liever geheim houden
Lees ook:Een vaste relatie en toch fantaseren?
Lees ook:‘Veel orgasmes maken dat vrouw bij man blijft’
Lees ook:Meerderheid mannen denkt aan een ander tijdens seks met partner
Lees ook:Liefde zonder lusten: dat is liever knuffelen dan neuken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Is in gedachten seks hebben met een ander ook vreemdgaan?

  1. Pingback: Ga je vreemd als je geheimen deelt met een ander of pas als je het bed deelt? | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>