In wijken met hogere inkomens zijn de mensen slanker

GooischeVrouwenAls je een huis gaat kopen moet je je altijd 2 dingen bedenken: vind ik het pand leuk? Maar ook: voel ik me senang in deze buurt?

Het gemiddelde inkomen van een wijk, zegt namelijk meer over leefstijl en gezondheid van de bewoners dan eerder werd gedacht. Ook kan de leefomgeving voorspellen hoe groot het risico op overgewicht is.

Dat blijkt uit onderzoek van epidemioloog Jeroen Lakerveld van VUmc en het team van Spotlight in 60 verschillende buurten in Hongarije, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland, waarover is gepubliceerd in British Medical Journal-Open.

In woonwijken met een laag gemiddeld inkomen hebben de mensen een ongezondere leefstijl. Ze eten minder groenten en fruit en drinken meer suikerhoudende dranken. Ook zijn ze dikker dan bewoners van buurten met een hoger inkomen.

Maar bewoners uit buurten die ruimtelijker zijn opgezet, zijn lichamelijk minder actief. Nederlanders uit buurten met een laag inkomen en hoge dichtheid wandelen en fietsen het allermeeste: namelijk ongeveer een uur per dag.

“We weten steeds beter dat de omgeving medebepalend is voor hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen ‘de schuld’ geven van ongezond gedrag en ongezondheid, want waar je woont speelt hier ook een rol in”, aldus Lakerveld.

Er zijn steeds meer mogelijkheden om geografische data te linken aan gedrag en daaruit conclusies over gezondheid te trekken. “Programma’s als Google Street View geven ons de mogelijkheid om heel gedetailleerd naar buurten te kijken en helpen ons begrijpen waarom sommige buurten gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen en een ziekte als obesitas.”

Lees ook:Nederlandse rijken leven tot 8 jaar langer dan de minder bedeelden
Lees ook:Mannen met zussen: betere partners, maar seksueel minder aantrekkelijk
Lees ook:Meer vrouwen dan mannen zeggen geen partner nodig te hebben
Lees ook:Wonen in het polyamorie-paleis: zoals de serie FRIENDS en dan met seks
Lees ook:Stresskippen komen maar moeilijk aan de man

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>