Testosteronbommen kunnen ver en hard lopen

marathon-lopersHoe meer jongensbaby’s in de baarmoeder al aan testosteron blootgesteld werden, hoe verder ze kunnen lopen.

De afstand die een man te voet kan afleggen is waarschijnlijk een evolutionair signaal van goede genen en om die reden niet te versmaden voor vrouwen……

De onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben gekeken naar de beroemde wijsvinger-ringvinger-verhouding van 542 halve marathonlopers, waaronder 439 mannen en 103 vrouwen, waarover Scientias.nl bericht.

Een man heeft vaak een korte wijsvinger en een lange ringvinger. Als het verschil groot is en de zogenaamde 2D:4D-ratio klein, dan kreeg hij in de baarmoeder al veel testosteron en kan hij ook harder lopen. Dit verband werd ook reeds gevonden bij vrouwelijke hardlopers, al was het verschil kleiner.

De 10% mannen met de kleinste ratio bleken gemiddeld inderdaad 24 minuten en 33 seconden sneller te finishen dan de 10% met de grootste

Zeker in vroegere tijden was dit zeer belangrijk bij een partnerkeuze van vrouwen. Iemand die ver kon lopen, kon ook langer en beter jagen en dus met voedsel voor vrouw en gezin thuis komen.

De onderzoekers denken dat de jager-verzamelaars hun voedsel eerlijk deelden. Goede eigenschappen als uithoudingsvermogen, intelligentie en vrijgevigheid waren daarbij dus belangrijk.

Er leven nog steeds jager-verzamelaars in Afrika en Mexico. Zij kunnen in 4 of 5 uur een afstand van 30 tot 40 km overbruggen om een antilope of gnoe te doden.

“Wanneer een jager fit is, kost het hem minder energie om een dier te doden. Jagen heeft mogelijk de evolutie van de mens veranderd.”

Frappant is dat veel marathonlopers uit Afrika het op school ook goed deden, om de eenvoudige reden dat zij op tijd waren doordat ze de vaak langere afstanden sneller konden afleggen.

De laatste jaren blijkt uit onderzoek overigens steeds vaker dat door de urbanisatie en tevens het pilgebruik, vrouwen vaker op minder macho-achtige mannen vallen, die dus minder testosteron gedreven zijn.

Lees ook:Mannen hebben toch een beter richtingsgevoel
Lees ook:Alleen hoog intelligente mensen zijn happy met weinig vrienden
Lees ook:Dat ouderen slechter slapen is de redding der mensheid
Lees ook:Ouders bouwen bedstee voor hele gezin en hebben betere (bij-) slaap dan ooit
Lees ook:Mannen gaan alleen langzamer lopen naast een vrouw van wie ze het te pakken hebben

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>