Lesbisch zoenen in het openbaar roept agressie op

Hoewel ik zelden een man tegenkom die het niet spannend vindt om naar 2 vrijende vrouwen te kijken, schijnt dit in het Nederlandse straatbeeld anno 2011 nog steeds niet op prijs gesteld te worden.

Ergo: vrouwen die openlijk intiem zoenen of anderszins hun affectie tonen voor elkaar, lopen kans met gewelddadig gedrag te maken te krijgen……

Dat is de conclusie kennisinstituut Movisie, dat agressie en geweld tegen lesbische vrouwen onderzocht. 6% van de Nederlandse vrouwen afficheert zichzelf als homo- of biseksueel. Onderzoekers spraken met 24 vrouwen die 54 incidenten van antilesbisch geweld meldden.

Zij krijgen ondermeer te maken met beledigingen en bedreigingen, maar ook met zware mishandeling, poging tot doodslag, aanranding en verkrachting. Lesbiennes blijken incidenten een stuk minder vaak te melden dan homomannen.. “De vrouwen schamen zich voor het, vaak seksueel getinte, geweld en denken dat het zinloos is om aangifte te doen of bagatelliseren het”, aldus onderzoeker Hanneke Felten.

Ook zouden ze vaak te maken krijgen met een weinig behulpzame politie. “De politie raadt hun in veel gevallen af om aangifte te doen vanwege gebrek aan bewijs.”

Volgens de stichting Ondersteboven, die opdracht gaf tot het onderzoek, is geweld tegen lesbische vrouwen relatief onzichtbaar in de media en in de officiële statistieken van politie en antidiscriminatiebureaus. De onderzochte incidenten zijn in maar 1 geval terug te vinden in de politiestatistieken als antilesbisch geweld.

De stichting roept op om geweld te melden bij de politie, ook als het al langer geleden is. Eerder deze maand werd bekend dat het OM, politie en homobelangenorganisatie COC gaan samenwerken om geweld tegen homo’s en lesbiennes aan te pakken.

Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers
Lees ook:Bij een kwart van de lesbische paren is sprake van huiselijk geweld
Lees ook:Nederlandse transgenders krijgen met veel agressie te maken
Lees ook:Mannenmishandeling
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>