20′ers van nu hebben het stukken zwaarder dan hun ouders destijds

DeWereldAanJeVoetenIk heb er al meerdere keren over geschreven en nu blijkt het ook uit onderzoek: de 20′ers van nu ervaren veel meer druk op hun leven dan hun ouders destijds in de jaren ’70 en ’80.

Was het toen nog langzaam aan een beetje groot worden en het vooral allemaal anders doen dan de eigen ouders: veel jongeren van nu ervaren een immense druk om op alle vlakken van het leven te moeten scoren……..

Niet alleen de huidige jongere generatie is van mening dat hun ouders het makkelijker hadden. Ook de 50′ers zijn het hiermee eens…..

Dat blijkt uit een onderzoek onder 4000 mensen van een bedrijf dat gezondheidsproducten verkoopt.

Bijna 70% van de ondervraagden vindt het leven zwaarder voor moderne twintigers dan de twintigers van 40 jaar geleden.

Ondanks de revolutie in persoonlijke technologie, relatief hogere salarissen en betere werkomstandigheden, vinden 20′ers dat ze meer belemmerd worden in hun geluk en tevredenheid.

De ondervraagden vinden dat het leven 40 jaar geleden makkelijker was door betere baanzekerheid, goede pensioenen en een relaxtere werkwereld. Ook de betere huizenmarkt en minder leningen en creditcards worden als redenen genoemd.

Een groot probleem voor de 20′ers van tegenwoordig is stress. Ruim 40% van hen heeft daar regelmatig of constant last van. Dat gold 40 jaar geleden slechts voor 15%, de helft had daar toen zelfs nooit last van.

De grootste zorgen voor 20′ers zijn geldproblemen, overwerkt zijn en onzekerheden over hun lichaam. De oudere respondenten geven aan dat zij in hun jeugd veel tevredener waren met hun lichaam. Er ligt nu een veel zwaarwegender ideaalbeeld.

Ook geven 2x zoveel 20′ers van nu toe dat ze veel meer geld willen verdienen dan hun ouders toen ze die leeftijd hadden.

Maar er zijn ook overeenkomsten Beide generaties waren in de 20 op zoek naar een levenspartner. Kinderen krijgen is tegenwoordig echter een minder grote prioriteit. De meesten vinden 29 de ideale leeftijd om een kind te krijgen, terwijl dat in 1970 nog 27 jaar was.

Het aantal huwelijken is ten slotte ook gedaald en velen zijn zelf kind van gescheiden ouders. Minder dan de helft van de huidige 20′ers vindt het belangrijk om te trouwen. Van de 50′ers wilde 54% trouwen toen ze in de 20 waren.

Journalistes Birte Schohaus en Marijke de Vries hebben onderzoek gedaan naar de groot gegroeide ‘patatgeneratie’, die helemaal niet als generatie gezien wil worden, dus ook wel gekenschetst wordt als: de generatie IK. De resultaten hebben Schohaus en De Vries verwerkt in hun boek ‘De wereld aan je voeten’.

Ze waren te gast bij ‘Dit is de dag’

Lees ook:Amicaal scheiden schaadt de kinderen ook
Lees ook:Beetje inteelt kan geen kwaad
Lees ook:Vrouwen worden steeds mooier. Mannen niet.
Lees ook:50′ers zijn de nieuwe 30′ers
Lees ook:Paren die blijven tongzoenen zijn betere ouders!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>