Nederlanders zijn een ramp achter het fornuis

Ik was net bij de supermarkt en de decemberdrukte begint al duidelijke vormen aan te nemen.

Gestresste vrouwen en zuchtende mannen met karren door de winkel.

Wanneer je kijkt wat ze kopen, zie je dat er vele en dure covenience-artikelen bijzitten en zaken die maar heel even in de ping hoeven.

Dat is financieel, gezondheidsmatig en smaaktechnisch buitengewoon onhandig. Vers bereid eten is vele malen beter dan al die met e-nummers ‘voorgekookte’ produkten.

Mijn Belgische vriendin roept het al jaren: Nederlanders kunnen niet koken en hebben geen benul van smaak.

Rijen kookboeken in huis hebben van televisiekoks is een trend, maar zelf doen: ho maar…….

Dat zegt ook voedseltrend onderzoeker Anneke Ammerlaan.

Dat komt vooral doordat Nederlanders weinig kennis hebben op het gebied van voedsel bereiden. Jarenlang werd die kennis in de praktijk doorgegeven; hetzij door moeders thuis, hetzij door het praktijkonderwijs op huishoudschool en LTS.

Zo weet lang niet iedereen dat je een pan eerst goed heet moet laten worden, voordat je het vlees erin legt. Zelfs de basiskennis voor het bakken van een simpele cake ontbreekt.

“Als je kijkt naar de exponentiële groei van de verkoop van kookboeken zou ondertussen iedereen sterrenkok moeten zijn. Bovendien kijken Nederlanders graag naar kookprogramma’s. Maar de kennis wat betreft eten bereiden, blijft toch achter. Vaak lukt het ons Nederlanders ook niet creatief om te gaan met recepten. ”Experimenteren is al snel te gewaagd, omdat het ontbreekt aan basiskennis’’, zegt Ammerlaan.

Hoewel supermarkten en speciaalzaakjes bol staan van allerlei binnen- en buitenlandse producten, blijven Nederlanders erg traditioneel. Ze eten nog vaak de heilige drie-eenheid van aardappels, groente en een stuk vlees. En de meeste ingrediënten belanden in de bekende plas kokend water. Wokken of stomen? Dat is echt nog te ver gegrepen.

Lees ook:Kerst als vreetfestijn is vreselijk: waarom doen we het dan?
Lees ook:Mannen schatten zichzelf intelligenter in dan vrouwen
Lees ook:Smakelijk Daten voor 40-plussers
Lees ook:Vlees is seks; daarom houden mannen ervan
Lees ook:Het verschil tussen wanneer mama kookt en papa achter het fornuis staat

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>