NL vrouwen: mooi, maar toch wat logge bulldozers

De Françaises, ohlala die zijn smal en elegant. De Spaanse deernes zijn vurig en doortastend en de Zweedse dames zijn blond en wat mysterieus.

Allemaal sterotiepen natuurlijk, maar hoe zit dat met de Hollandse vrouw? Hoe wordt zij in het buitenland gezien?

Nederlandse vrouwen worden bewonderd om hun mooie gezicht, maar ze worden toch ook wel gezien als wat logge boerinnen.

Daar kunnen we het mee doen. Of toch niet…………?

Santje Kramer interviewde voor haar boek ‘Het poldermodel’ internationaal 24 mannen en vrouwen over de de Nederlandse vrouw.

Nederlandse vrouwen zijn volgens buitenlanders meer en meer op mannen gaan lijken, vertelt de schrijfster in het radioprogramma ‘Dit is de Dag’. Een van de geinterviewden noemt ze in het boek zelfs ‘mutanten’.

Maar de Nederlandse vrouw is ook uniek. Santje Kramer: “Nederland is rijk aan bulldozerige vrouwen die de voorkeur geven aan een spijkerbroek en plat schoeisel zodat ze de gang van een eend krijgen.”

Volgens de schrijfster is het niet alleen het uiterlijk van de vrouw die overeenkomsten vertoont met mannelijkheid. “Als wij een leuke man zien dan versieren we hem zonder dat we hem het gevoel geven dat hij ons ook kan versieren. Om over botte hufterigheid nog maar te zwijgen…”

‘Vergeleken met veel elegantere, slankere en kleinere volkeren, is ze een beetje een logge boerin, maar de gezichten van Nederlandse vrouwen zijn mooi.’ Zo begint het boek over de uniekheid van de Hollandse vrouw.

De geïnterviewden zijn het over 1 ding eens: de Nederlandse vrouw is mooi in haar eenvoud. Ze schuwt dikke lagen make-up. Een sexy lingeriesetje? Echt niet, wij stappen het liefst in een HEMA onderbroek uit bed, aldus de Griek Ilias Kotsiris.

Andere termen die vallen tijdens de gesprekken die de schrijfster voert met het internationale gezelschap: zelfstandig, onbeschoft, onafhankelijk, recht door zee, haar vrouwelijkheid is een tikkeltje masculien, stabiel, tactloos en dominant. “Zeheeft een grote bek, kan grof zijn in zowel taalgebruik als lichaamstaal en ze neemt enorme stappen”, vindt de Oostenrijke fotografe Karin Nussbaumer.

Ook zou de Nederlandse vrouw moederschap omarmen als een reden om niet te hoeven werken. Het valt de geïnterviewden op hoe weinig moeders in Nederland deeltijd werken. Maar als een moeder wél werkt, is het een issue. “In Nederland wil de vrouw te veel”, zegt de Italiaan Lorenzo De Capitani da Vimercate. “Ze eist teveel vrijheid op.”

Lees ook:Nederlandse mannen: wel geëmancipeerd, maar ook lomp
Lees ook:KIJKEN: intieme bekentenissen van onder de dekens
Lees ook:Dikkertjes beter in bed, minder goed in versieren
Lees ook:Marokkaanse meisjes willen lekkere Hollandse jongens
Lees ook:Nederlandse mannen vallen voor……. Nederlandse vrouwen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “NL vrouwen: mooi, maar toch wat logge bulldozers

  1. Lily van den Broeke

    Toch merk ik dat ook Nederlandse vrouwen steeds meer bezig zijn om charmant en vitaal ouder te worden. Sinds ik distributeur/ondernemer ben geworden van Nu Skin (anti aging) zie ik grote belangstelling voor vitaal ouder worden. Gaat dan ook om vooral het gezicht en is prima alternatief tegen de cultuur van spuiten en snijden

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>