NACHTMERRIES: mannen over rampen, vrouwen over vreemdgaan

Michael-Guppy-NightmareBranden, overstromingen, oorlogen en andere rampen zijn onderwerpen waar mannen de meeste nachtmerries over hebben.

Vrouwen hebben eerder nare dromen over gebroken vriendschappen, leugens en vreemdgaan…….

Een team psychologen aan de Universiteit van Montréal verzamelde 5 weken lang de droomverslagen van 572 vrijwilligers.

Zodra de vrijwilligers uit een droom ontwaakten waarvan ze zich de inhoud herinnerden, schreven ze dat op. Dat is een veel degelijker methode dan de aanpak waarbij dromers items op vragenlijstjes aanvinken.

Een van de opmerkelijke conclusies bevestigt een cliché. Mannen die een nachtmerrie krijgen, moeten daarin het hoofd bieden aan natuurrampen, oorlogen en andere heftige, fysieke calamiteiten.

De nachtmerries van vrouwen gaan veel vaker over persoonlijke onrust en spanningen, zoals ruzies.

Meestal vergeten we onze dromen, maar sommige mensen zijn ‘zware’ dromers die ze zich vaak herinneren. Daarom was het toch mogelijk om aan de hand van de vrijwilligers de duizenden verslagen te verzamelen. Naar de man-vrouwverschillen waren de onderzoekers eigenlijk niet op zoek, maar bij de analyses konden ze er niet omheen.

Het belangrijkste doel was evenwel uitzoeken wat de verschillen zijn tussen ‘slechte dromen’ en nachtmerries.

Nachtmerries zijn meer emotioneel geladen dan slechte dromen. Fysiek geweld is het vaakst voorkomende thema. Verder gaat het vaak over de dood, bedreigingen en de gezondheid. Soms is het gevoel van een bedreiging of een onheilspellende sfeer zo sterk dat de dromer ontwaakt. Wat ideaal is om een dromendagboek bij te houden.

Slechte dromen zijn subtieler en gaan meestal over persoonlijke conflicten en gevoelens, veel minder over fysiek geweld.

Opmerkelijk is evenwel dat angstgevoelens, ondanks de typische thema’s van dood, geweld en bedreiging, een kleinere rol spelen dan gedacht. Tot hun verbazing zagen de onderzoekers, althans in de droomverslagen, dat angst nauwelijks voorkomt in slechte dromen en maar in eenderde van de nachtmerries. Wel verdriet, verwarring, schuld en afgunst.

Lees ook:ZIJ een nachtmerrie, HIJ een erotische droom
Lees ook:Vrouw heeft wilde dromen terwijl man slaapt als een baby
Lees ook:Mannen dromen nog steeds over hun ex van lang geleden
Lees ook:Kinderen die huiselijk geweld meemaken later vaker migrainepatiënten
Lees ook:Ochtendmensen zijn dromers, avondmensen zijn uh.. dagdromers

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>