Mooie mannen worden CEO, mooie vrouwen secretaresse

We weten al dat wie mooi is vaak meer kans maakt om een mooie carrière op te bouwen.

Maar enkele recente studies wijzen erop dat dit wel eens alleen het geval zou kunnen zijn voor de mannelijke helft van de bevolking …

Discriminatie op basis van fysieke eigenschappen is uiteraard verboden. Maar schoonheid is subjectief, de criteria zijn vaag en het blijft een delicate aangelegenheid.

Volgens een Franse studie (baromètre Cegos/Dauphine 2011) plaatsen werknemers schoonheid op de tweede plaats van eigenschappen waarop het meest gediscriminerend wordt, na leeftijd en net voor afkomst.

Het is een feit dat personeelsmedewerkers zich binnen een halve minuut een mening vormen over de kandidaat. En in tegenstelling tot intelligentie of vaardigheden, is fysieke schoonheid wel meteen waarneembaar. Mooie kandidaten met een goede eerste indruk hebben dus meer kans om aangenomen te worden, zeker als hun beroep veel contact met klanten inhoudt.

Is schoonheid dan altijd een voordeel? Alles hangt af van het functieniveau waarvoor men solliciteert en van je geslacht.

Want volgens enkele onderzoeken is schoonheid altijd een troef voor de carrière van een man en lang niet altijd voor die van een vrouw. Mooie vrouwen zijn alleen in het voordeel in de lagere niveaus, bijvoorbeeld voor secretaresses. In de hogere echelons is schoonheid zelfs een nadeel.

Hoe mooier een vrouw is, hoe meer ze ervaren wordt als ‘vrouwelijk’. En van een manager wordt nog altijd verwacht dat hij mannelijk en autoritair is.

Vrouwen die een echte carrière willen, hebben dus geen voordeel van een mooi snoetje.

Om op te klimmen op de carrièreladder kiezen veel vrouwen er dan ook voor om hun vrouwelijke kenmerken naar de achtergrond te duwen door het dragen van kort haar en mannepakken. Maar dat laatste kan ook weer heel erg sexy zijn!

Lees ook:Mooie vrouwen zijn vaak niet zo fraai van binnen
Lees ook:Mooie vrouwen worden eerder voor moordenaressen versleten
Lees ook:Mooie vrouwen hebben minder sekspartners, mooie mannen juist meer
Lees ook:Aantrekkelijke mensen zijn succesvoller, rijker én gelukkiger
Lees ook:Knappe mensen hebben ook knappe koppen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>