Waarom mannen beter in diëten zijn dan vouwen

Het meestgenoemde goede voornemen in het nieuwe jaar is zoals altijd: afvallen. En dat is gelijk de moeilijkste. Drank, drugs en andere ‘stuff’ zijn nog te negeren, maar voedsel nooit.

Eten is de sterkste drift die ons mensen drijft, dus ook het moeilijkste om te laten of in elk geval te temperen.

Mannen zijn er beter in dan vrouwen. Zij houden het langer vol en vallen ook makkelijker af.

Zo gaat vet rond de buik namelijk al makkelijker weg dan vet op de heupen……………

Een studie uitgevoerd door Slimming World bij 34.000 mensen op dieet toonde aan dat mannen meer gewicht verliezen dan vrouwen, zowel in absolute cijfers als in vetpercentages.

Mannen bereiken ook vaker hun streefgewicht. Ze moeten meestal meer kilo’s kwijt dan vrouwen, maar de kans dat ze slanker en gelukkiger worden is groter, aldus onderzoeker James Stubbs.

Vrouwen zijn eigenlijk altijd op dieet, wat hun slagingskansen verkleint. “Mannen zien diëten als iets eenmalig, voor vrouwen is het een manier van leven”, legt dieetexpert Jane Michell uit.

“Vrouwen doen het regelmatig en in bepaalde periodes van het jaar, bijvoorbeeld voor de vakantie. Ze laten zich ook overhalen door de laatste dieettrends. Wanneer een man het doet, gaat hij er volledig voor, maar omdat dames vaak al veel vruchteloze pogingen deden, gaan ze er op voorhand al van uit dat het weer zal mislukken en geven ze eerder op. Mannen beginnen met een positievere houding.”

Ook verschillen in hormoonhuishouding, lichaamsvorm en vetpercentage maken dat mannen beter gewicht kunnen verliezen. Professor Philip McTernan: “Het mannelijke hormoon testosteron en het vrouwelijke oestrogeen bepalen de distributie van vet tijdens de puberteit en dit blijft bepalend voor het hele leven. Vrouwen neigen naar model peer: vet rond de heupen, mannen naar model appel: zij slaan op rond hun buik, waar overtollig vet makkelijker verdwijnt. Daarnaast moedigt oestrogeen de vetopslag aan, terwijl mannen meer spieren hebben en dus een sneller metabolisme, waardoor ze meer calorieën verbranden.”

De gemiddelde vrouw heeft meer vet (20 tot 30%) dan de gemiddelde man (9 tot 18%). Dit komt door de evulotie. Mannen waren jagers, terwijl vrouwen zich moesten voortplanten, waarvoor vetreserves nodig zijn, zodat het ongeboren kind kan overleven wanneer er minder eten voorhanden is.

“De tijden zijn veranderd, maar de genen niet”, aldus McTernan. Daarbij komt dat Westerse vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen, waardoor zowel het geboortegewicht van de baby als de extra vetopslag bij de zwangere vrouw groter zijn. Tel daarbij op dat er minder borstvoeding wordt gegeven (waar een jonge moeder weer veel vet door kwijtraakt) en het is duidelijk waarom vrouwen na kinderen krijgen moeite hebben weer ‘in shape’ te komen.

Ook de persoonlijkheid is van belang bij diëten. Voedingsexpert James Lamper: “Plannen en strategieën bedenken zijn typisch mannelijke eigenschappen. Als ze weten hoe iets werkt, dan kunnen ze zich dit proces indenken. Vrouwen zijn meer bezig met emoties en details en maken afvallen nodeloos ingewikkeld. Ze eten een ‘verboden’ lekkernij en krijgen vervolgens schuldgevoel.”

Er zijn tevens belangrijke sociale verschillen tussen de geslachten. Terwijl vrouwen elkaar aanmoedigen chocolade te eten en elkaar voorliegen dat ze slank zijn, kunnen mannen onbeschoft eerlijk zijn. Tenslotte is de motivatie doorslaggevend.

Vrouwen doen het meestal om er beter uit te zien, mannen vanwege hun gezondheid. Een recente studie bewees dat mensen die het níet alleen maar doen voor hun uiterlijk, meer succes oogsten.

Lees ook:Eten met het hele gezin aan tafel gaat eetstoornissen en overgewicht tegen
Lees ook:Wat zegt u? Vrouwen horen beter dan mannen!
Lees ook:Geef jij je portemonnee aan je partner mee?
Lees ook:Intelligente mensen vertrouwen een ander sneller
Lees ook:Jamie Oliver vs Nigella Lawson: ‘Mannen gaan gezonder leven, vrouwen eten zich dood’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Waarom mannen beter in diëten zijn dan vouwen

  1. Pingback: Vrouwen wiens man meewerkt, slagen beter af te vallen | Relatie

  2. Pingback: Jamie Oliver vs Nigella Lawson: ‘Mannen gaan gezonder leven, vrouwen eten zich dood’ | Relatie

  3. Pingback: Vrouwen zijn gemotiveerder om te stoppen met roken, maar mannen kunnen het beter | Relatie

  4. Pingback: Mannen worden dik van vlezige snacks, vrouwen van zoetigheid | Relatie

  5. Pingback: Voor vrouwen is het echt moeilijker om te stoppen met roken dan voor mannen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>