Hoe desastreus het kan lopen als jullie zaken niet op papier staan

Stieg Larsson schreef aan begin van deze eeuw in zijn vrije tijd als een soort van hobby zijn ‘Millennium Trilogie’.

Nog voordat het kon worden uitgegeven overleed de schrijver in 2004. Zijn vriendin met wie hij 30 jaar samenwoonde: Eva Gabrielsson bleef verdrietig, maar ook totaal berooid achter.

Zeker als je weet dat de 3 boeken van haar overleden partner, waar zij zelfs aan had bijgedragen, na zijn dood wereldwijde bestsellers bleken en ook nog eens verfilmd werden.

Zijn familie ging er met alle miljoenen vandoor. Stieg & Eva hadden niks op papier staan………..

De rubriek ‘Mijn Geld’ van De Telegraaf noemt dit vanochtend  als het schrikbeeld van wat er kan gebeuren als samenwonenden niets hebben geregeld.

Ik heb in mijn omgeving iets soortgelijks meegemaakt met een homopaar dat samen een goedlopende zaak had. De familie van de plots overleden partner trok alles (excusez le mot)  onder de reet weg van de achtergebleven man.

Ook al heeft u wellicht niet zoveel geld te verdelen als bovengenoemde voorbeelden en ook al vindt u (net als ik) dat notarissen vaak schandalige tarieven hanteren: het geeft aan hoe belangrijk het is om de dingen met en voor elkaar te regelen.

Notarissen vragen in de regel tussen de 300 en 500 euro voor een samenlevingsovereenkomst. Zij bieden korting als tegelijkertijd met zo’n contract ook een testament wordt opgesteld. Het is altijd slim om de tarieven van notarissen van tevoren te vergelijken op meerdere websites zoals notaristarieven.nldegoedkoopstenotaris.nl en notarisvergelijk.nl.

Bij een notaris die is aangesloten bij Netwerk Notarissen kunt u met behulp van een uitgebreide test, bepalen of in uw situatie een samenlevingcontract nuttig is en welke voordelen het biedt.

Dat de bepalingen in een samenlevingscontract ver kunnen gaan, ontdekte een stel uit Utrecht dat vorige maand naar de notaris stapte. In hun contract staat zelfs dat de boeken, cd’s en dvd’s in hun huis zijn van degene die zijn of haar naam op deze voorwerpen heeft gezet. Bij sieraden en kleding is het eigendomsrecht anders geregeld. Deze zaken zijn van degene die ze gebruikt, tenzij de andere partner overtuigend kan aantonen er meer recht op te hebben.

Voor de meeste andere spullen geldt dat het eigendom kan worden bewezen met het aankoopbewijs. De notaris beschouwt zaken die niet aan 1 van beide partners kunnen worden toegewezen als gemeenschappelijk bezit.

Het complete artikel leest u HIER.

Illustratie: ook de ‘onbeschreven’ weduwe heeft inmiddels een boek geschreven.

Lees ook:Veel mot in Nederland: 1 op de 4 ziet familie niet met kerst
Lees ook:Huisdieren moeten onderdeel worden van testament
Lees ook:4 op de 10 Nederlanders heeft mot met familie
Lees ook:Notaris-clausule die ex-paren verbiedt naaktfoto’s en andere shit te publiceren
Lees ook:Man verbouwt huis vriendin van kelder tot zolder en wordt daarna gelijk geloosd

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe desastreus het kan lopen als jullie zaken niet op papier staan

  1. Pingback: De LAT-relatie maakt een enorme opmars | Relatie

  2. Pingback: Het succes van bondage, billenkoek en buttplugs: ‘Vrouwen houden van een goed liefdesverhaal’ | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>