Liefde op maat voor Turken & Marokkanen

In het dossier van Kennislink een artikel over liefde op maat: waarom halen jonge Turken en Marokkanen die in Nederland zijn opgegroeid hun levenspartner nog zo vaak uit het land van hun ouders en voorouders? Twee onderzoekers ontrafelden het partnerkeuzeproces bij deze jongeren………………..

Jonge Marokkanen en Turken hebben meer tijd voor zichzelf, in vergelijking tot hun ouders. Zij ontrekken zich makkelijker aan de sociale controle omdat zij gemengd naar school gaan, gebruik maken van de mobiele telefoon, email en chatmogelijkheden die door de ouders moeiljk te controleren te zijn. De meerderheid heeft wel eens een flirt, een date of zelfs verkering. Toch is er een norm die dit verbiedt, vooral meisjes worden geacht zich aan deze norm te houden. Er wordt dus veel stiekem gedaan.

Jongeren worden dus wel makkelijker in de fase voor het huwelijk, maar waar het trouwen betreft, hechten ze veel belang aan de wensen en verwachtingen van de ouders. Uithuwelijken is een groot woord, maar er wordt niet ontkend dat familieleden zeker een stem hebben in de keuze en het huwelijk. Om conflicten te vermijden, kiezen jongeren toch vaak een partner die de goedkeuring van de ouders kan wegdragen.

Verder laten jongeren zich tijdens de zoektocht naar een geschikte partner leiden door herkomst, gewoonten en gebruiken in de familie. Ook de continuïteit blijft bestaan doordat zij uiteindelijk een partner kiezen met wie al familiebanden bestaan of gemakkelijk te smeden zijn. Jonge Marokkanen en Turken zoeken Liefde Op Maat. Ze houden rekening met hun ouders, maar ook met hun eigen persoonlijke eisen.

Een Marokkaanse jongeman legt uit: ‘Als het zover zou komen dat ik zou houden van een niet-Berbers meisje, dan zou ik er wel mee trouwen. Maar de kans is klein dat dit gebeurt. Als ik een meisje tegenkom en ik merk dat ze niet Berbers is en niet uit Zuid-Marokko komt, besteed ik er niet veel tijd aan.’

De onderzoekers: “Langzaam aan verandert de manier waarop Turkse en Marokkaanse jongeren hun partner kiezen. Ze claimen -weliswaar voorzichtig- de ruimte die ze nodig hebben om hun eigen keuze te maken en steeds meer ouders gunnen hen ook die ruimte. We verwachten dan ook dat de importhuwelijken in aantal geleidelijk zullen afnemen, maar ook dat ze gaandeweg van karakter zullen veranderen; het aantal gearrangeerde en gedwongen huwelijken zal wellicht verder dalen, terwijl er meer verliefde en kosmopolitische huwelijken zullen worden gesloten.”

Lees ook:Nederlandse jongeren gaan betrekkelijk snel op kamers
Lees ook:Jongeren vinden dat ouders van nu te snel scheiden
Lees ook:Marokkaanse meisjes willen lekkere Hollandse jongens
Lees ook:9 van de 10 ‘doet het’ voor het huwelijk
Lees ook:Film over Turks / Belgisch liefdespaar zorgt voor onrust in Antwerpen

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Liefde op maat voor Turken & Marokkanen

  1. Bliss

    Zeker geen manke vergelijking en het heeft alles te maken met traditie..en wat je familie van je verwacht is bij deze mensen nog belangrijk. Vandaar ook dat ze zich meteen in de schulden duwen bij een bruiloft er moet en zal een groot feest zijn. Er wordt uiteraard niet over gesproken, want men praat niet graag over geld, maar velen willen geen schulden…Heeft alles te maken met druk vanuit traditie en familiebanden en zo is het al honderden jaren.
    Ik snap ze goed. Vind het alleen pijnlijk om te zien dat een aantal van mijn vrienden met torenhoge bruidsschulden zitten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>