Schaamnamen en spijt hebben van hoe je je kind hebt genoemd

Gisteren werd Louwe Pruim verkozen tot Schaamnaam 2011 door de Coen en Sander Show van Radio 3FM.

Hij won ruimschoots van Bennie Dood en Annebelle Blaas.

Allemaal naamcombinaties waarvan je later zegt: ‘Tsja, misschien toch niet zo slim geweest!’

Het blijkt dat heel wat ouders na verloop van tijd spijt hebben van de naam die ze hun baby gaven toen die net uit de boerenkool kwam kruipen……

8% om precies te zijn, meldt De Telegraaf vandaag uit eigen onderzoek.

De helft hiervan zegt te zijn meegegaan met een hype en niet goed te hebben nagedacht over de toekomst. Eenderde zegt dat de naam bij de geboorte van hun kindje nog bijzonder was, maar toch populairder werd dan ze hadden ingeschat.

Ook fans maken soms rare sprongen. Een Australische website onderzocht van welke namen ouders achteraf het meeste spijt hebben. Die bleken allemaal te zijn geïnspireerd door de sterren; Beckham, Kester, Jordan, Kai, Apple, Chardonnay, Peaches en Madonna.

“We zien ook ouders met wroeging die teveel naar het advies van anderen hebben geluisterd of die onder druk van familie hun kind vernoemden naar bijvoorbeeld opa of oma. Ze balen ervan dat ze hun hart niet hebben gevolgd”, aldus Pamela Redmont van een Engelse website met babynamen. “Teveel grootouders bemoeien zich met de naam voor hun nog ongeboren kleinkind.”

Dat bepaalde voornamen opeens een nare connotatie krijgen, kun je niet voor zijn. Er zullen weinig ouders zijn die hun zoon op het moment nog Joran noemen, net als dat het na WO II in niemands hoofd opkwam om de stamdrager de naam Adolf mee te geven.

Rare achternamen zijn er in de loop der geschiedenis wel gewijzigd. Zo zijn er mensen die de familienaam Poepjes veranderden in Peppel en ken ik een gezin Kloot dat via allerlei rechtszaken in de jaren ’70 het gezin van Kooten werd.

Sinds een aantal jaar kunnen paren die trouwen, kiezen voor de gezamelijke achternaam en dus ook die van hun nageslacht. Maar het blijft toch vooral om de combinatie gaan. Want de familie Nas kan hun dochter toch echt beter Petra dopen dan Anna.

Lees ook:Schaamnamen: nu ook in Engeland een hit
Lees ook:Vrouwen hebben ruim dubbel zoveel spijt op het gebied van de liefde als mannen
Lees ook:De meeste spijt in het leven hebben we over seks en liefde
Lees ook:Ouders die hun kinderen Qut, Beuk of Wiet noemen, zijn gek (op zichzelf)
Lees ook:Kevin & Chantal scoren niet op datingsites. Alexander & Charlotte wel…

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>