De LAT – relatie

FrankEnEvaLAT is een afkorting van de Engelse woorden Living Apart Together (apart samenwonen).

Hoewel het een Engelse afko is, is het begrip in de Engelstalige wereld onbekend.

Het heeft een Nederlandse oorsprong: de film Frank en Eva/Living Apart Together van de filmregisseur Pim de la Parra uit 1973.

Door de film werd het een gangbaar begrip in Nederland; sociologen namen het rond 1980 over.

Buiten het Nederlandse taalgebied geniet het begrip LAT bekendheid in het Duits.

Een LAT-relatie heeft zo z’n voor- en nadelen. Het grootste nadeel of voordeel (kies maar) is dat je elkaar onregelmatig treft.

Wanneer beide geliefden een drukke baan hebben, moeten ze letterlijk de agenda erbij pakken om af te spreken. Het kan dan voorkomen dat ze de ene week elkaar helemaal niet zien en de week erop weer dagen achter elkaar.

Als je voor LAT kiest, kom je dus regelmatig thuis in een leeg huis, terwijl je misschien liever bij je lief had gezeten. Dat kan lastig zijn als je net je verhaal kwijt wil of je ziek of depri voelt.

Het heen en weer sjouwen met spullen is eveneens een nadeel. Hele weekendtassen sleur je telkens mee. En wanneer je weer thuis bent, blijkt soms de helft vergeten. En terwijl je dat jurkje persé aan wil tijdens een zakendiner in de hoofdstad, ligt het nog bij je geliefde in Oss.

Het in stand houden van 2 huizen en 2 huishoudens en het heen en weer reizen kost natuurlijk ook veel geld. Zeker als er gezamelijke kinderen zijn, is zo’n heenenweer-relatie organisatorisch een heel gedoe.

Maar LAT-ten kent vele voordelen. Je hebt geen ruzie over hoe het huis gedecoreerd moet worden. Je kunt dit helemaal naar eigen voorkeur blijven doen. Hij wil dat strakke design; jij kunt in jouw eigen woning heerlijk los gaan met die gezellige bloemetjesbank en een plateau geurkaarzen.

Jij een slons en hij een opgeruimd type? Ieder z’n meug. Ook kan het heel prettig zijn als de een bijvoorbeeld in de stad woont en de ander ‘buiten’. Verandering van omgeving werkt verfrissend.

Beide geliefden behouden zo zelfstandigheid, onafhankelijkheid en daar valt veel kracht uit te halen in het leven. Je hoeft je ook niet telkens te verantwoorden waar je heen gaat, met wie je belt en mailt en noem maar op. En wie vindt het nou niet fijn om lekker alleen thuis te zijn en chef-afstandsbediening te blijven?

Beroemde voorbeelden van LAT-relaties zijn die tussen de Franse schrijfster George Sand en componist Frédéric Chopin en die tussen filosoof Jean-Paul Sartre en de feministische publiciste Simone de Beauvoir. In Nederland is o.a. het duo Hans van Mierlo en Connie Palmen al jaren happy met Living Apart Together.

Lees ook:De LAT-relatie houdt langer!
Lees ook:Eenmaal tafeltjes voor 1: single-restaurant in Antwerpen
Lees ook:Roze brillen werken beter dan beentjes op de vloer
Lees ook:Als de lust is uitgeblust
Lees ook:Vrouwen kijken tijdens gesprek naar ogen, mannen naar haar lippen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De LAT – relatie

  1. Pingback: Singles zijn egoïsten in de liefde | Relatie

  2. Pingback: De LAT-relatie houdt langer! | Relatie

  3. Pingback: Ruud Gullit vertrekt naar Tsjetsjenië. Estelle blijft in Nederland | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>