Zelfmoord is een epidemie

vangoghHoewel we in de afgelopen halve eeuw alleen maar meer welvaart en geondheidszorg gekregen hebben, neemt het zelfmoordcijfer sinds 1999 jaarlijks toe.

Er sterven meer mensen tussen de 15 en 49 jaar doordat ze de hand aan zichzelf slaan dan door verkeersongelukken, kanker of hart-en vaatziektes.

Vandaag werden we in Nederland opgeschrikt door alweer een bekend iemand die een zelfverkozen dood stierf: Marc van Uchelen. Ouderen kennen hem nog als de jonge hoofdrolspeler Anton uit de film ‘De Aanslag’………

Hij was als 42-jarige man een succesvol regisseur en acteur, getrouwd met Lies Visschedijk, samen hadden ze 2 zoontjes, voor zover bekend was hij lichameijk gezond, een vrolijke vent met wie het leuk doorzakken was, maar zoals het persbericht meldde: ‘hij had ook een duistere zijde’.

Ik geloof dat we die allemaal hebben. En wanneer de pijn van een ziekte maar erg genoeg wordt, wil je wel dood, weet ik helaas uit eigen ervaring.

Maar het kan ook zuiver geestelijke pijn zijn. Het maakte veel indruk op me toen ik in een documentaire Antonie Kamerling een aantal jaren voor zijn zelfgekozen sterven hoorde zeggen: ‘Als je echt depressief bent, dan ben je van binnen eigenlijk al dood…….’

Daar moest ik aan denken vandaag. En ook aan de anderen die op deze wijze gingen in de afgelopen paar jaren. Coco de Meijere, Anil Ramdas en de al eerder genoemde Kamerling. Stuk voor stuk mensen met duidelijke talenten, die hen desondanks niet gelukkig genoeg maakten.

NEWSWEEK zoekt in hun jongste nummer een verklaring voor wat zij al omschrijven als een zelfmoordepidemie en waarover NRC vandaag ook schrijft.

De stijging van het aantal zelfmoorden is niet een typisch Amerikaans fenomeen. Het artikel dat op internet in de achtergrond een zelfportret van Vincent van Gogh toont, voorspelt op basis van wereldwijde cijfers dat zelfmoord de komende jaren in grote delen van de wereld steeds vaker zal voorvallen.

Het artikel trapt af met klinisch psycholoog Thomas Joiner, een nu 47-jarige professor die op 25-jarige leeftijd totaal onverwachts zijn vader verloor door zelfdoding.

Hij heeft nu de eerste alomvattende theorie over de oorzaken ontwikkeld, zoals hij zelf zegt: “voor alle zelfmoorden, te allen tijde, in alle culturen en onder alle omstandigheden”.

Het is volgens hem een misverstand dat de stijging van de laatste jaren met de economische crisis verband houdt. Hoewel die ook een rol speelt, hebben de meeste gevallen niets met de financiële situatie te maken.

“Het grootste gezondheidsprobleem van mensen zijn zijzelf”. Volgens Prof. Joiner bepaalt de combinatie van 3 factoren of mensen daadwerkelijk uit het leven stappen:

1. het gevoel nergens meer bij te horen
2. een gebrek aan perspectief
3. het lef om zelf een einde aan je leven te maken.

Op basis daarvan zijn er ook verschillen te zien tussen de diverse bevolkingsgroepen. Opvallend is dat de rijkste groep (de blanken) het vaakst slachtoffer zijn.

“De levensreddende kracht van ergens bijhoren verklaart dat in de VS zwarten en Latino’s veel minder vaak zelfmoord plegen dan de blanken. Hoewel zij vaker in armoedige omstandigheden leven, hebben zij aan de andere kant een groter saamhorigheidsgevoel en hechtere familiebanden.”

Lees het hele verhaal bij Newsweek!

Lees ook:‘Toen ik je zag’: weduwe Isa Hoes over Antonie Kamerling
Lees ook:Met een gebroken hart naar de cardioloog
Lees ook:Dodelijk liefdesverdriet
Lees ook:Even skypen met je overleden dierbaren…
Lees ook:Isa Hoes uitgekozen als sympathiekste alleengaande moeder

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>