Wat voor vrouwen gaan er naar bed met potentaten als Khadaffi en Bin Laden?

Het is aktueel met het omvallen en sterven van nogal een lijstje potentaten in de afgelopen paar jaar.

Sadam Hoessein, Osama Bin Laden en recent natuurlijk Khadaffi en zonen. Ruimt lekker op.

Al deze wreedaards hielden er toch een liefdesleven op na. Wat voor soort vrouwen lenen zich daarvoor?

Er is al vaak geschreven over waarom vrouwen voor foute mannen vallen.

De Franse historica Diane Ducret schreef nu een werk dat wel mag worden betiteld als foute mannen voor gevorderden.

‘In bed met een dictator’ is een studie over de vrouwen van Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Mao, Salazar, Ceausescu en Bokassa…….

Het Franse origineel ‘Femmes de Dictateur’ is behalve onderwerp van flinke discussie ook een groot verkoopsucces. “Een slecht onderkend aspect van dictaturen is dat de macht van zulke systemen evenzeer op de aantrekkingskracht van de dictator berust als op dwang”, aldus de schrijfster.

Wie verlanglijstjes van vrouwen bekijkt, vindt aardig wat kenmerken waarin dictators kunnen voorzien. Zo zijn daar zelfverzekerdheid, vastberadenheid, ambitie, welbespraaktheid en een goed verzorgd uiterlijk.

Ducret: “Hij heeft de uitstraling van een overtuigend, hoffelijk redenaar, bij wie degelijkheid hand in hand gaat met een verzorgd en smaakvol voorkomen. Het is voor Adolf of Benito ondenkbaar om ongekapt of ongeschoren de deur uit te gaan.”

Ook criminele mannen, zelfs psychopaten à la Joran van der Sloot oefenen aantrekkingskracht uit sommige dames. Statistieken zeggen soms iets. Een interessant feit is dat Hitler meer liefdesbrieven ontving dan Alain Delon, Robert Redford en Mick Jagger samen. De briefschrijfsters kregen van het secretariaat van suikerzoete Adolf een standaardbriefje terug met de mededeling dat ‘de Führer zich niet met privéaangelegenheden inlaat’.

Mussolini, ook bedolven onder de brieven, had wel plezier in de romantische correspondentie. Mao kwam jonge vrouwelijke fans uit de provincie nog meer tegemoet: de Roerganger organiseerde een rechtstreeks transport naar zijn slaapkamer.

Vandaag is de volledige boekbespreking te lezen in De Volkskrant. ‘In bed met een dictator’, uitgeverij Bezige Bij, ISBN: 9789085423256, €19,95

Lees ook:Waarom vrouwen soms een foute man willen
Lees ook:Foute mannen of egoistische vrouwen?
Lees ook:PARIJS: man aan het stuur, bloed aan de muur!
Lees ook:En wat is nou een foute vrouw?
Lees ook:Mannen zijn pervers, vrouwen zijn golddiggers

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>