Vrouwen worden ouder, omdat moeders hun dochters ‘voortrekken’

Ook al zijn vrouwen met een behoorlijke inhaalrace bezig waar het ongezonde leefgewoontes betreft, die vroeger als meer mannelijk werden gezien, toch worden zij nog steeds ouder.

Het sterke geslacht plast zittend. Jawel!

En de reden daarvoor ligt al bij de bevruchting van een meisjesbaby. Zij krijgt van haar moeder namelijk net iets betere voorwaarden mee dan haar broertjes………

Wetenschappers van de Australische Monash University ontdekten mutaties bij fruitvliegjes, die nadelig werken voor de mannetjes, maar niet voor vrouwtjes, meldt het septembernummer van het vakblad Current Biology.

Mutaties in de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel, hebben invloed op het verouderingsproces bij mannen. Mitochondriën leveren energie aan de cel en bevatten hun eigen DNA, het zogeheten mtDNA. Mutaties in het mtDNA doen de mitochondriën verslijten, waardoor er meer vrije radicalen vrijkomen. De cel veroudert hierdoor sneller.

Bij de bevruchting wordt alleen het mtDNA van de moeder doorgegeven. Wanneer een mutatie uitsluitend nadelig is voor mannen, blijven de vrouwen de genetisch foutjes doorgeven. Natuurlijke selectie haalt die er niet uit. De onderzoekers zien een mogelijk verband tussen de mutaties en de slijtage van de cellen die wellicht de snellere veroudering kan verklaren bij mannen.

Lees ook:Oude zak levert slecht sperma
Lees ook:Waarom vrouwen vallen voor een symmetrisch mannengezicht
Lees ook:Liegen: vele kleintjes maken 1 grote
Lees ook:Kinderen van oude vaders leven langer, maar zijn minder mooi
Lees ook:Sekstips om een mooi kindje te maken

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>