Seksuele vloeibaarheid: over lesbische laatbloeiers

portia-de-rossi-ellen-degeneresDeze week liet de Britse minister voor Gevangenissen in een verklaring weten dat hij na 20 jaar huwelijk ging scheiden van zijn echtgenote en kwam hij ‘uit de kast’ als homoseksueeel.

Het laat de kolommen van de Britse tabloids natuurlijk vollopen. Bij mannen zie je zo’n verschuiving van geaardheid op latere leeftijd niet zo heel vaak.

Daarentegen komt het bij vrouwen steeds meer voor. Lesbische laatbloeiers noemen deze dames zichzelf ook wel………

Lisa Diamond, hoogleraar seksuologie aan de Universiteit van Utah, verrichtte baanbrekend onderzoek naar seksualiteit bij vrouwen: lang een verwaarloosd domein.

15 jaar lang volgde ze een groep van 100 vrouwen die zich bij het begin van de studie lesbisch of biseksueel noemden of die weigerden een etiket op zichzelf te plakken. De onderzoekster vroeg hen om de 2 jaar om opnieuw hun geaardheid te omschrijven.

In de loop der jaren ‘veranderde’ tweederde van Diamonds vrouwen hun seksuele identiteit. Biseksuele vrouwen werden lesbisch, lesbiennes werden hetero of omgekeerd, maar de meeste verschuivingen gingen in de richting van ‘ongedefinieerd’.

Hoe langer de studie duurde en hoe ouder de vrouwen werden, hoe minder er een etiket te plakken was.

“Boeiend aan mijn onderzoek is dat duidelijk blijkt dat veranderingen in seksualiteit zeker niet beperkt zijn tot de adolescentie. Met name vrouwen blijven dit soort verschuivingen ondergaan tot ver in hun volwassen leven’, aldus Diamond in een interview vorige maand met The Guardian. Diamond noemt het sexual fluidity, seksuele vloeibaarheid.

Het helpt 2 clichés de wereld uit. Ten eerste dat late lesbiennes altijd eerst een heterorelatie hebben uit angst voor reacties van de maatschappij. En ten tweede dat late lesbiennes per definitie biseksueel zijn. Je kunt echt van geaardheid veranderen.

Vrouwen hebben meer dan mannen aanleg voor deze seksuele vloeibaarheid. De sterkere vrouwelijke hunkering naar intimiteit speelt daarbij een doorslaggevende rol. Vrouwen hechten zoveel belang aan betrokkenheid en intimiteit in een relatie dat dit beslissend is.

Seksuoloog Alexander Witpas legt in De Standaard uit waar de ‘late homo’s’ blijven: “De maatschappij reageert veel positiever op lesbische dan op homorelaties. Als Madonna en Britney Spears tongzoenen, reageert de wereld verrukt. Als twee meisjes kussen op een fuif, vindt iedereen dat stoer.

Bij mannen ligt dat helemaal anders. Die verschillende waardering kan leiden tot meer experimenteergedrag bij vrouwen en uiteindelijk tot andere levenskeuzes. Misschien maken vrouwen ook gewoon een inhaalbeweging. Experts gaan ervan uit dat 5% van de mannen homo en 2% van de vrouwen lesbisch is.”

Illustratie: Actrice Portia de Rossi, bekend uit Ally McBeal, hertrouwde na haar huwelijk met een man in 2008 met presentatrice Ellen DeGeneres


Lees ook:Herken de lesbo: heterovrouwen hebben geen gaydar
Lees ook:Lesbisch ‘worden’ vrouwen vaak pas met de jaren
Lees ook:Bij een kwart van de lesbische paren is sprake van huiselijk geweld
Lees ook:Ex-prostituees moeilijk aan de man
Lees ook:Vrouwen 3x vaker biseksueel dan mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Seksuele vloeibaarheid: over lesbische laatbloeiers

  1. Pingback: Wanneer ben je nou he-ho-les-bi? | Relatie

  2. Pingback: Oogpupil verraadt of een man hetero of homo is | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>