Jouw Facebook-pagina is voer voor psychologen!

facebook4Van de privacyvoorwaarden op Facebook moeten we al niet te veel verwachten, maar ook onze eigen teksten zetten ons in ons blootje op de digitale snelweg.

Met gewone aankondigingen als ‘Yak, wordt een latertje’ of ‘Joepie, lente dit weekend’ denk je een neutrale boodschap de wereld in te slingeren, maar dat is niet het geval.

De woordkeuze vertelt veel meer over je persoonlijkheid dan je zelf denkt. Extravert, open-minded of neurotisch?

Psychologen die onderzoek doen naar taalgebruik op Facebook beweren dat statussen een nauwkeuriger beeld van de persoonlijkheid van iemand schetsen dan dat vrienden of familie dat kunnen.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania en Cambridge bestudeerden profielen van Facebookgebruikers die de app MyPersonality hadden gedownload. Ze kregen toestemming om de gegevens te gebruiken van 70.000 gebruikers. Zo konden ze de statussen in verband brengen met de persoonlijkheden. In totaal werden 15 miljoen boodschappen geanalyseerd.

De 5 grote persoonlijkheidskenmerken kunnen er van worden afgeleid, meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

1. Extravert – introvert
Wie extravert is, gebruikt vaak woorden die enthousiasme uitdrukken, en verwijst tevens in taalgebruik regelmatig naar sociale activiteiten: avond, feest, weekend, vriendinnen, geweldig, lief, fantastisch, etentje,…
Introvertere mensen daarentegen gebruiken eerder woorden die twijfel of voorzichtigheid uitdrukken: misschien, waarschijnlijk, waarom, blijkbaar, vermoedelijk… Ook woorden en uitdrukkingen die meer gericht zijn op wat er zich binnenin hen afspeelt (Ik zou, ik heb, ik had beter,…) zijn karakteriserend.

2. Openminded – Conservatief
Wie openminded is, en dus open staat voor nieuwe ervaringen en ideeën, zal dit type woorden makkelijker in zijn Facebookstatus zetten: de wereld, muziek, ziel, licht, ogen, de dood. Ook wie zijn leestekens en grammatica bewust correct gebruikt is vaak een open geest, omdat dit wijst op een bepaalde vorm van intelligentie die verband houdt met een verlichte geest.
Aan de andere kant wijzen simpele woorden zoals blij, familie, goed, thuis en bed op personen die minder open staan voor verandering. Ook slechte grammaticale constructies of bewust verkeerd gespelde woorden zoals ‘slegt’ horen bij mensen die behoudender van geest zijn.

3. Verantwoordelijkheidsgevoel – Losse flodders
Harde werkers die veel verantwoordelijkheid nemen gebruiken vaak woorden als familie, geweldig, dankjewel, dag, trots, vrienden, mooi, gezegend.
Vergeetatchtige en minder verantwoordelijke Facebookers zullen vaker belachelijk, raar, creepy, bwah, liedje, random, zoals, … typen.

4. Positief – Negatief
Dit hoeft niet te verbazen: meegaande individuen gebruiken regelmatig woorden die bevestiging en positieve emoties uitdrukken. Geweldig, mooi, morgen, vrienden, familie, geluk en liefde zijn daar voorbeelden van. Hun woordkeuze is vergelijkbaar met die van verantwoordelijke mensen.
Anderzijds bedienen onvriendelijke en tegendraadse persoonlijkheden zich vaker van woorden als fuck, shit, damn, hel, trut, slechtgezind en bullshit. Al was er niet meteen wetenschap voor nodig om dat bevestigd te zien…

5. Neurotisch – Kalm
Neurotische persoonlijkheden zijn vaker bang en gestrest en neigen eerder naar depressie dan stabiele, kalme mensen. Je herkent ze aan deze woorden: ziek, voelen, haten, willen, niet, hoofdpijn, mezelf, slechtgezind.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we woorden de rustiger en stabiele personen, die vaker gebruiken: spel, tijd, geweldig, weekend, feest, succes, relaxen.

In plaats van alleen haar of zijn foto’s te checken, kan je nu ook de statussen op Facebook screenen om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt.

Lees ook:Mannen hebben uh als stopwoordje, vrouwen oh
Lees ook:Hoe intelligenter, des te liever ben je alleen
Lees ook:En boem, weg is die ex, ook uit je digitale leven
Lees ook:Facebook weet meer van je dan je beste vriend(in)
Lees ook:Extraverten die wel van een glaasje houden, zijn gelukkiger

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>