Mannen snap het nou: de hersenen van vrouwen veranderen maandelijks

Female Brain

Mannen worden hoofdzakelijk door maar 1 geslachtshormoon gedreven, namelijk hun testosteron. Bij vrouwen zijn er 2 belangrijke spiegels in het bloed die ook de cyclus regelen: namelijk oestrogeen en progesteron. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen op weg naar de eisprong toeneemt, neemt ook het volume van de hippocampus toe. Dit zijn de delen van het brein bij de slapen, ze spelen een belangrijke rol bij de herinnering.

Uit eerdere onderzoeken bleek reeds dat hersenen van volwassenen door de tijd kunnen veranderen. Nieuw onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive & Brain Sciences, waarover is gepubliceerd in ‘Scientific Reports’, toont nu aan dat dit niet alleen op lange termijn zo is, maar soms zelfs maandelijks.

De hippocampus van vrouwen verandert elke cyclus samen met de verandering in de hormoonhuishouding. “We ontdekten dat met de toename van oestrogeen die voorafgaat aan de ovulatie ook het volume van de hippocampus doet toenemen, zowel van de grijze als van de witte stof”, aldus onderzoekster Claudia Barth. “Onduidelijk is nog hoe deze veranderingen in de hersenen het gedrag en de cognitie van vrouwen beïnvloeden. De hippocampus bepaalt immers onze herinneringen, stemmingen en emoties.”

Deze resultaten kunnen mogelijk bijdragen tot een beter beeld van PMDD (de ernstige vorm van het pre-menstrueel syndroom), waar 1 op de 12 vrouwen aan lijdt. Zij hebben in de dagen voorafgaand aan de menstruatie ernstige fysieke en psychische klachten, evenals lusteloosheid en heftige stemmingswisselingen. “Om dit beter te begrijpen, moeten we eerst vaststellen welk maandelijks ritme het brein van een gezonde vrouw volgt. Alleen dan kunnen we onthullen hoe dat verschilt van dat van vrouwen met PMDD.”, is het antwoord van de wetenschappers.

Lees ook:Mannen zijn grotere stresskippen dan vrouwen, omdat ze oestrogeen missen
Lees ook:Oestrogeen zorgt voor boze vrouwen
Lees ook:Vrouwen in hun ovulatie hebben concentratieproblemen
Lees ook:Vrouwelijk brein uitgelegd
Lees ook:Het verschil tussen het mannen- en het vrouwenbrein

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>