In de middag komt het slechtste in een mens naar boven

JekyllHideMensen zijn ‘s middags eerder geneigd tot onethisch gedrag dan in de ochtend.

De vermoeidheid die in de loop van de dag optreedt bij mensen, zorgt er mogelijk voor dat hun zelfcontrole afneemt en zij eerder in staat zijn tot frauderen, vals spelen, zo niet erger……

Dat blijkt uit onderzoek van Cornell University, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Zij deden een experiment waarbij proefpersonen geld konden winnen door een computerscherm te observeren, waarop af en toe een groot aantal stipjes verschenen.

Als de stipjes waren geconcentreerd aan de rechterkant van het scherm, maakten ze kans op een geldbedrag tot $5,-. Als ze aan de linkerkant verschenen was er geen geld te verdienen.

De waarnemingen van de proefpersonen werden niet gecontroleerd en dus konden ze ook geld verdienen door te frauderen.

Achteraf konden de wetenschappers uiteraard e.e.a. wel checken en toen bleek dat er in de middag sprake was van 25% meer vals spel dan in de ochtend.

“Omdat je in de loop van de dag cognitief vermoeider raakt, ben je eerder geneigd toe te geven aan het duiveltje op je schouder”, verklaart hoofdonderzoeker Isaac Smith in de The New York Times.

Die conclusie wordt door sommige wetenschappers bekritiseerd, omdat de lichaamsklok niet bij iedereen gelijk loopt. Ochtendmensen zouden gedurende de dag bijvoorbeeld eerder moe zijn dan avondmensen.

Volgens Smith zijn die verschillen echter klein. Hij beweert dat de hersenen van alle mensen in de loop van de dag steeds vermoeider raakt door de vele taken en prikkels.

Hij adviseert dan ook om geen energie te besteden aan onbelangrijke taken, zoals updates op Facebook of Twitter. “Het is beter om geen tijd te verspillen aan mentale beslissingen die onbelangrijk zijn.”

Lees ook:Mannen krijgen slappe knieën van mooie vrouwen
Lees ook:Roddelen: dat zouden we vaker moeten doen!
Lees ook:Vrouw gunt mooiere seksegenote minder
Lees ook:Religieus opgevoede kinderen zijn later bepaald geen engeltjes
Lees ook:Ochtendmens of avondmens?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>