Een lesje navel staren

Human-art.nl

Wetenschappers buigen zich al jaren over navels, jawel: de plek waarmee we allen ooit aan onze moeder verbonden waren.

Een navel kan net als tenen en handen ‘gelezen’ worden.

HLN geeft vandaag een lesje in navel staren.

1. Mooi
Sommige navels zijn aantrekkelijker dan andere, zo is wetenschappelijk bewezen. We hebben vooral een voorkeur voor een T-vorm, ovaal of verticaal, met een klein klepje. Een outie (licht tot fel uitstulpende navel) is dan weer een afknapper, net zoals een innie (ovale tot ronde holte) die te diep is.

2. Vruchtbaar
Volgens Aki Sinkkonen van de Universiteit van Helsinki is de navel ook een maatstaf voor de vruchtbaarheid van de vrouw. “De symmetrie, vorm en positie van de navel kan gebruikt worden om het reproductieve potentieel van vruchtbare vrouwen te schatten, inclusief het risico op genetisch erfelijke problemen”, aldus de wetenschapper.

3. Speciaal
Supermodel Karolina Kurkova heeft geen navel, omdat die bij een operatie in de kindertijd werd verwijderd. Ook vrouwen die hun buik hebben laten ‘opstrakken’ missen soms hun navel. Soms wordt die dan kunstmatig alsnog gecreëerd.

Overigen is een ‘outie’ specialer. Maar liefst 90% van de mensen heeft immers een ‘innie’.

4. Pluis
Iedereen kan last hebben van pluisjes in de navel, maar een Australisch onderzoek bij 5.000 vrijwilligers heeft aangetoond dat vrouwen er veel minder last van hebben dan mannen. Ook bij mannen zijn er nog verschillen: mannen van middelbare leeftijd met licht overgewicht en een harige buik hebben er het meest last van. Dat komt omdat de pluisjes deels ontstaan door het schuren van het buikhaar tegen de kledingvezels. Daarom heb je bij het dragen van oudere kleren meestal ook minder last van pluisjes dan bij nieuwe stukken.

5. Zwanger
Uiteraard verklapt je dikke buik al genoeg, maar ook je navel kan vertellen dat je zwanger bent, omdat die van vorm kan veranderen. “De uitzetting van de buik kan ervoor zorgen dat een innie naar boven komt en een outie wordt”, vertelt dr. Karen Marie Jaffee aan magazine ‘Everyday Health’. Maar meestal is er niet veel verandering in de structuur zelf. En na de geboorte keert de navel terug naar zijn gewone vorm.

6. Hardlopen
De positie van de navel helpt bij het bepalen hoe snel je loopt of zwemt. Dat is het verrassende resultaat van het onderzoek van Andre Bejan van de Duke University. “Bij twee lopers of zwemmers van dezelfde lengte telt niet hun totale lengte, maar wel de positie van de navel”, concludeerde hij.

Dat zou kunnen verklaren waarom de beste lopers van Afrikaanse oorsprong zijn. West-Afrikanen hebben immers langere benen dan Europeanen, waardoor hun navels zo’n 4,6 cm hoger liggen.

7. Vies
De menselijke huid zit vol bacteriën, en dat is zeker zo bij de navel. Geloof het of niet: wetenschappers hebben maar liefst 1400 verschillende bacteriën aangetroffen in ons ‘asbakje’. Af en toe even extra aandacht aan besteden onder de douche.

Lees ook:Wat vrouwen willen verschilt van tijd tot tijd
Lees ook:Ruzie in huis? Dim de lichten!
Lees ook:QUOTE 500: tips voor mannelijke golddiggers
Lees ook:Alarm: De zandlopervrouw sterft uit
Lees ook:Het verschil tussen mannen en vrouwen als ze voor de spiegel staan

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>