Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje

love_pillsGetrouwde mensen zijn gezonder en gelukkiger dan de alleengaanden, bleek reeds uit onderzoeken.

Maar nu komt men erachter dat meer nog dan het huwelijk zelf, de kwaliteit en intensiteit ervan van invloed zijn op gezondheid en welzijn.

Zo blijken mensen met een liefdevolle vaste relatie minder pijn te ervaren als ze ernstig ziek zijn……..

Professor Barsky Reese bestudeerde 255 mensen met ontstekingsreuma. De patiënten brachten hun relatie in kaart, als ook hun financiën, gebrek aan aandacht en hun relatie met de schoonfamilie.

114 van hen hadden een goed huwelijk, 44 kampten met relatieproblemen. De rest was ongehuwd. Toen naar hun pijn gevraagd werd, bleek dat de scores minder laag waren bij de gelukkig getrouwden, ook al hielden de onderzoekers rekening met andere factoren.

Volgens de onderzoekers maakt een liefhebbend huwelijk het makkelijker om pijn te verdragen. “Maar ernstige pijn kan ook leiden tot een relatiebreuk, daarom is het nuttig voor patiënten om therapie te volgen.”

De wetenschappers bewerenen niet alleen dat een sterk huwelijk emotionele stabiliteit biedt, maar ook een krachtig effect heeft op lichamelijke gevoelens als pijn. Bij ontstekingsreuma valt het immuunsysteem de gewrichten aan, wat stijfheid, pijn en zwellingen in gewrichten veroorzaakt. In ernstigee gevallen worden reumapatiënten zelfskreupel.

Psycholoog Cary Cooper zegt dat deze resultaten eerdere onderzoeken aanvullen, waaruit reeds bleek dat patiënten minder pijn voelen wanneer ze omringt worden door hun geliefden. “Hoe meer sociale steun: hoe minder stress, die weer leidt tot pijn. Met een belabberde relatie is de lichamelijke en emotionele pijn erger.”

Lees ook:Roodharigen zijn net mensen
Lees ook:Partners van kankerpatiënten zitten zelf ook vaak bij de dokter
Lees ook:Ziek van liefde zijn is te diagnosticeren
Lees ook:Ja heus, je hart kan écht breken
Lees ook:Single blijven kan dodelijk aflopen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Een goed huwelijk werkt beter dan een paracetamolletje

  1. Pingback: Op doktersrecept: 4 knuffels per dag van 3 seconden! | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>